Якою є стратегія Росії з політичного та економічного підкорення Молдови, – розслідування

Група міжнародних журналістів ознайомилася зі стратегією Росії з політичного та економічного підкорення Молдови. Її створили в тому самому департаменті, де й план поглинання Білорусі.

Про це йдеться у розслідуванні центру «Досьє» (Росія), здійсненому спільно з виданнями RISE (Молдова), Delfi (Естонія), Kyiv Independent (Україна), Belarusian Investigative Center (Білорусь), Yahoo News (США), Süddeutsche Zeitung (Німеччина), Westdeutscher Rundfunk (Німеччина), Norddeutscher Rundfunk (Німеччина), Expressen (Швеція), Frontstory (Польща) й VSquare (Вишеградська група).

Документ, який опинився у розпорядженні міжнародного журналістського консорціуму, називається "Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова". Його розробили в управлінні з прикордонної співпраці адміністрації президента РФ та погодили з російськими спецслужбами.

Структура стратегії дуже схожа на білоруську: завдання ранжуються на "військово-політичні", "торгово-економічні" та "гуманітарні". Реалістичними цілями на поточне десятиліття автори документа вважають:

Згідно з документом, до 2022 року для адміністрації президента РФ (АП РФ) було важливо зберегти російську військову присутність у Придністров'ї. До завдань також входила підтримка молдавських проросійських політиків.

Крім того, згідно зі стратегією, Росія має експлуатувати залежність Молдови від російського імпорту, щоб нейтралізувати політику республіки, яка суперечить інтересам Кремля. Економічний тиск — один з основних важелів впливу Росії на Молдову. Тому для АП РФ було важливо зберегти обсяг постачання газу до країни.

Ще однією задачею Кремля у Молдові було збереження і розширення російських пропагандистських ЗМІ, однак план не вдався: 2022 року влада Молдови закрила шість російських телеканалів, щоб захистити громадян від дезінформації.

Наступним кроком Кремля стане збільшення електорату проросійських молдовських політиків, формування проросійських настроїв серед молдовських еліт, а також відмова від політики "румунізації". В економічному секторі АП РФ сподівається забезпечити стійкий експорт російських товарів та послуг у республіку, а також лобіювати інтереси придністровських та гагаузьких підприємств.

Кремль хоче протидіяти співробітництву Молдови з НАТО та дискредитувати його образ в очах мешканців країни. В адміністрації президента сподіваються досягти цих цілей до 2025 року. Ще однією довгостроковою метою зазначено встановлення російської як мови міжнаціонального спілкування в Молдові.

Над розробкою стратегії працював випускник академії ФСБ, співробітник управління президента РФ з прикордонного співробітництва Андрій Вавілов. Це управління відповідає за роботу з країнами в західному напрямку, воно ж займалося розробкою стратегії щодо Білорусі.

Ще один автор стратегії — Віктор Лисенко, заступник начальника управління президента з міжрегіональних і культурних звʼязків із закордонними країнами. Лисенко безпосередньо підпорядкований заступнику глави адміністрації президента РФ Дмитру Козаку.

придністров'я молдова вплив РФ глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні