Ексглаві аеропорту "Бориспіль" і МАУ дали 5 років в'язниці. Чому це не схоже на антикорупцію і правосуддя

1 березня колишнього керівника "Міжнародного аеропорту "Бориспіль" та авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" Євгена Дихне засудили до 5 років позбавлення волі за зловживання службовим становищем.

"Колишньому керівнику ДП «МА «Бориспіль» суд призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, на строк три роки та зі штрафом у розмірі 8,5 тис. грн", — повідомила пресслужба САП.

Читайте також: "Я б підписав ці документи знову". Ексзаступник голови МОЗ Ковтонюк відповів на підозру в завданні збитків державі

За версією обвинувачення, упродовж 2014-2019 років посадовці ДП здали підприємцям в оренду приміщення, яке належить Мінінфраструктури. Право на передачу цього майна в оренду має лише Фонд держмайна за відповідною конкурсною процедурою. У САП заявили, що службовці за заниженою вартістю передавали приміщення підприємцям, що призвело до завдання збитків у сумі понад 15,7 млн грн.

Читайте також: Павло Ковтонюк: у нас досі діє КДБ-шна система, коли органи, які мають захищати державу, працюють проти тих, хто її будує

Журналіст Євген Гордейчик вважає, що вирок у справі Дихне не має стосунку ані до боротьби з корупцією, ані до правосуддя загалом.

"Так, до його діяльності у якості гендиру Борисполя багато питань. Але вони здебільшого — до відвертого лобіювання ним структур Коломойського.

Але посадили його не за це. А за те, що він здавав в оренду площі в аеропорту без погодження з ФДУ. Хоча здавав він їх без погодження переважно тому, що ФДУ не міг провести ці конкурси роками.

Так само потім робив і Рябікін, який зараз працює міністром. Колись давно робив з Рябікіним інтерв'ю на цю тему. І він відверто казав: інакше орендувати площі неможливо.

Треш одним словом", — написав Гордейчик.

Читайте також: НАБУ і САП видають підозри за реформи. Що не так зі справою ексміністра інфраструктури Пивоварського (ПОГЛЯД)

Від ТЕКСТІВ додамо, що бурхлива антикорупційна діяльність — це, звісно, добре, але справа Дихне лягає в ряд зі справами Пивоварського, Коболєва, Омеляна, Ковтонюка і засвідчує тривожну тенденцію: експосадовців, які на своїх місцях здійснювали реформи або принаймні намагалися це робити, згодом "кошмарять" кримінальними справами, які часто скидаються на необґрунтовані.

Читайте також: Підозра Коболєву у справі про преміювання необґрунтована, – рішення ВАКС

справи чиновників реформи правосуддя антикорупція

Знак гривні
Знак гривні