Що відомо про "мирний план" Китаю – The Guardian

Держсекретар США зустрівся з китайським дипломатом Ван Ї та попередив про "серйозні проблеми", якщо Пекін постачатиме зброю Москві.

Про це пише The Guardian.

Блінкен зробив це попередження китайському державному раднику Ван Ї на зустрічі в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки, під час якої він також дорікнув Китаю за використання нібито шпигунської повітряної кулі над територією США.

Під час зустрічі Блінкен також закликав Китай припинити допомагати Росії уникати впливу санкцій. Торгівля Китаю з Росією зростає, і він купує російську нафту, але, ймовірно, за ціною, нижчою за 60 доларів за барель, встановлену ЄС і групою країн G7.

Блінкен повідомив американським телеканалам, що США мають інформацію про те, що Китай розглядає можливість надання Росії допомоги, можливо, у вигляді зброї, для участі у війні в Україні.

"Занепокоєння, яке ми зараз маємо, ґрунтується на інформації, яку ми маємо, що вони розглядають можливість надання летальної підтримки", – сказав Блінкен в інтерв'ю на телеканалі CBS незабаром після зустрічі з Ваном. "І ми дуже чітко дали їм зрозуміти, що це може спричинити серйозні проблеми для наших відносин".

Блінкен сказав, що Китай ще не перейшов межу надання летальної допомоги, але незабаром він оприлюднить докази того, що Пекін серйозно розглядає можливість надання Росії обладнання, зокрема зброї.

Попередження США про наміри Китаю з'явилися в контексті китайської пропозиції оприлюднити мирний план для України у промові Сі Цзіньпіна, яку він має виголосити у річницю повномасштабної війни Росії проти України. Ван Ї проінформував лідерів Франції, Німеччини та Італії про наміри Китаю, можливо, з метою вбити клин між країнами ЄС і США.

США зазначили, що, на їхню думку, план, найпевніше, є розпливчастим твердженням цінності мирного діалогу, територіальної цілісності й суверенітету. Європейські дипломати, ознайомлені з планами, також скептично оцінили цінність широкого проголошення нечітких принципів, ставлячи під сумнів, чи дійсно Китай готовий дистанціюватися від свого близького партнера Росії.

З іншого боку, Китай є чи не єдиним зовнішнім гравцем, який може чинити ефективний дипломатичний тиск на російського президента Владіміра Путіна, щоб змусити його переглянути свою стратегію.

Висловлюючи скептицизм Заходу, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив: "Китай не зміг засудити вторгнення", додавши, що план "досить розпливчастий". За його словами, мир можливий лише в тому випадку, якщо Росія поважатиме суверенітет України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив сподівання, що зовнішньополітичні принципи Китаю змусять Пекін прийняти українську позицію. "Ми вважаємо, що дотримання принципу територіальної цілісності є фундаментальним інтересом Китаю на міжнародній арені. І що відданість дотриманню і захисту цього принципу є рушійною силою для Китаю, більшою, ніж інші аргументи, запропоновані Україною, Сполученими Штатами чи будь-якою іншою країною", – сказав він.

Дехто побоюється, що цей план може бути розроблений для того, щоб унеможливити підтримку на так званому Глобальному Півдні будь-якої резолюції Генеральної Асамблеї ООН на підтримку України. Така резолюція або на Генасамблеї, або в Раді Безпеки ООН меншого складу обговорюється з нагоди річниці повномасштабного вторгнення РФ. Востаннє, коли це питання розглядалося на Генеральній Асамблеї, Україну підтримала 141 держава, і, можливо, буде важко збільшити цей рівень підтримки.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок привітала будь-які спроби Китаю використати свій вплив на Москву, повідомивши журналістам, що вона "інтенсивно говорила" з Ваном під час двосторонньої зустрічі в п'ятницю про те, "що означає справедливий мир: не винагороджувати нападника, агресора, а відстоювати міжнародне право і захищати тих, хто зазнав нападу".

"Справедливий мир, – додала вона, – передбачає, що сторона, яка порушила територіальну цілісність – тобто Росія – виведе свої війська з окупованої країни".

У своїй промові Ван припустив, що є ймовірність того, що Європа більше прагне до врегулювання, ніж США. Він сказав: "Ми повинні спокійно подумати, особливо наші друзі в Європі, про те, яких зусиль слід докласти, щоб зупинити війну; які повинні бути рамки для встановлення тривалого миру в Європі; яку роль повинна відігравати Європа, щоб продемонструвати свою стратегічну автономію".

китай-росія глобальна безпека мирний план китай-сша

Знак гривні
Знак гривні