Що собою являє найбільший і найсуперечливіший архітектурний проєкт у світі

Журнал архітектури та дизайну Dezzen пояснює, чому Neom – найбільший і найсуперечливіший архітектурний проєкт у світі.

Що таке Neom?

Neom є ініціативою спадкоємного принца Мухаммеда бін Салмана – фактичного правителя Саудівської Аравії, під яку виділили велику територію країни.

Хоча Neom часто називають "розумним містом", його точніше описати як регіон, який міститиме численні міста, курорти та інші об'єкти.

Проєкт значною мірою фінансується Державним інвестиційним фондом, який інвестує кошти від імені уряду Саудівської Аравії. Саудівська розробницька компанія, створена для створення Neom, на чолі з генеральним директором Надхмі Аль-Насром, стверджує, що фонд вкладає в проєкт 500 мільярдів доларів.

Це частина плану Saudi Vision 2030, спрямованого на диверсифікацію економіки країни, щоб зменшити її залежність від нафти.

neon-170-kilometre-long-skyscraper-city-saudi-arabia-the-line_12_dezeen_2364_col_0-1704x1243hero.webp

Neom складатиметься з 10 проєктів

Де міститься Neom?

Neom займає територію площею близько 26 500 квадратних кілометрів на північному заході Саудівської Аравії. Це приблизно розмір Албанії.

Територія омивається Червоним морем на півдні та Акабською затокою на заході.

Що буде в Neom?

За словами розробника, Neom складатиметься з 10 проєктів, які вони називають регіонами. Наразі оголошені деталі чотирьох з них. Це найбільш відомий The Line, а також Oxagon, Trojena і Sindalah.

Планується, що The Line буде 170-кілометровим лінійним містом, в якому проживатимуть дев'ять мільйонів людей. Воно пролягатиме зі сходу на захід через регіон Neom. За словами розробника, місто складатиметься з двох паралельних лінійних хмарочосів заввишки 500 метрів, розташованих на відстані 200 метрів один від одного. Будівлі будуть вкриті дзеркальними фасадами.

Oxagon планується як портове місто у формі восьмикутника, яке буде побудоване на березі Червоного моря на крайньому півдні регіону Neom. За словами забудовника, порт і логістичний хаб стане "найбільшою у світі плавучою спорудою".

Trojena планується як гірськолижний курорт у горах Сарват на півночі регіону Neom. Курорт площею 60 квадратних кілометрів буде пропонувати цілорічне катання на лижах та активний відпочинок на свіжому повітрі, а також прийматиме зимові Азійські ігри 2029 року.

Sindalah планується як острівний курорт у Червоному морі. Острів площею 840 000 квадратних метрів, орієнтований на яхтинг, матиме пристань для яхт на 86 місць і численні готелі.

neom-port-oxagon-saudi-arabia_dezeen_2364_hero_3.webp

Проєкт також передбачає портове місто Oxagon

Коли Neom буде побудований?

Neom працює за амбітними графіками, більша частина проєкту має бути побудована до 2030 року. Першим запланованим до завершення елементом є розкішний острів Sindalah, розробник Neom планує прийняти перших гостей на початку 2024 року.

Невдовзі після цього з'явиться портове місто Oxagon, перші мешканці якого планують заселитися до 2024 року, а наземна частина міста має бути завершена до 2030 року. Гірськолижний курорт Trojena має відкритися у 2026 році.

За словами розробника, найбільший елемент Neom, The Line, буде "розгорнутий між сьогоднішнім днем і 2045 роком". Мета полягає в тому, щоб до 2030 року в "Лінії" мешкав мільйон людей. Деякі коментатори висловили скептицизм щодо цих термінів.

trojena-saudi-ski-resort-neom-asian-winter-games-zaha-hadid-unstudio-2_dezeen_1704_hero_7-1.webp

Місто The Line та гірськолижний курорт Trojena

Чому Neom викликає суперечки?

Проєкт Neom виявився суперечливим через три основні проблеми – стійкість, придатність для життя та права людини.

Хоча є широке занепокоєння щодо прав людини в Саудівській Аравії і щодо людей, які будуватимуть цей гігантський проєкт, безпосередні дискусії, пов'язані з Неом, стосуються виселень, що відбуваються напередодні будівництва.

Територія, яку планується забудувати, є історичною батьківщиною племені Хувайтат, і, за оцінками, близько 20 000 членів племені будуть переселені для розміщення запланованої забудови.

У 2020 році Абдул Рахім аль-Хувейті з племені розмістив в інтернеті відео, щоб привернути увагу до цих виселень. Пізніше BBC повідомила, що Аль-Хувейті був убитий саудівськими службами безпеки.

Neom критикують за очікувані викиди вуглекислого газу, пов'язані з реалізацією проєкту. Філіп Олдфілд, керівник школи антропогенного середовища в Університеті Нового Південного Уельсу, підрахував, що буде вироблено понад 1,8 мільярда тонн вуглекислого газу. Експерти також занепокоєні впливом дзеркальних фасадів на тваринний і пташиний світ.

Щодо придатності для життя, все залежатимуть від того, як утримується місто. "Ці зображення демонструють певний рівень контролю, який дуже важко зберегти, особливо протягом тривалого часу, навіть у дуже авторитарному суспільстві", – сказав доцент кафедри архітектури Принстонського університету Маршалл Браун.

урбаністика архітектура саудівська аравія

Знак гривні
Знак гривні