Чому рішення України захищати Бахмут є стратегічно обґрунтованим, – ISW

Захід стурбований небажанням України відмовлятися від продовження оборони Бахмута. Натомість експерти ISW вважають, що рішення захищати Бахмут є стратегічно обґрунтованим.

Про це у свіжому звіті пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що Захід продовжує висловлювати занепокоєння щодо рішучості України утримувати Бахмут. Газета Washington Post також повідомила, що американські фахівці з оборонного планування вважають, що українські сили не здатні одночасно захищати Бахмут і розпочати весняний контрнаступ, і закликали Україну надати пріоритет весняному контрнаступу, а не захисту Бахмута.

Читайте також: США попереджають Україну про переломний момент у війні, – WP

"ISW продовжує вважати, що рішення України захищати Бахмут, ймовірно, є стратегічно обґрунтованим, попри те, що це коштуватиме Україні. Оборона Бахмута змусила Кремль витратити значну частину групи Вагнера та задіяти значні сили російського повітряно-десантного контингенту для підтримки виснажливого наступу", – зазначають аналітики.

У ISW наголошують, що українська оборона Бахмута послабила значні російські сили і, ймовірно, створить сприятливі умови для майбутнього українського контрнаступу.

"Якби російські війська взяли Бахмут без значного опору з боку України, вони могли б сподіватися на розширення операцій таким чином, щоб змусити Україну будувати поспішні оборонні позиції на менш сприятливій місцевості. Тож оборона Бахмута і спроби України створити умови для контрнаступу, вочевидь, є взаємодоповнюючими, а не взаємозаперечними заходами, враховуючи, що російські війська продовжили б свій наступ за межами Бахмута, якби Україна здала місто раніше", – вказують експерти.

Ключові висновки ISW:

битва за донбас бахмут контрнаступ зсу виснаження ворога

Знак гривні
Знак гривні