США попереджають Україну про переломний момент у війні, – WP

З наближенням першої річниці російського повномасштабного вторгнення в Україну американські чиновники заявляють українським лідерам, що настав критичний момент для зміни траєкторії війни. Вони посилюють тиск на Київ задля досягнення значних успіхів ЗСУ на полі бою, тоді як зброя і допомога з боку США та їхніх союзників зростають. Про це пише The Washington Post. Нижче наводимо дещо скорочений переклад тексту.

Попри обіцянки підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно", офіційні представники Байдена кажуть, що нещодавні пакети допомоги від Конгресу та американських союзників є найкращим шансом для Києва рішуче змінити хід війни. Багато консерваторів у Палаті представників, очолюваній республіканцями, пообіцяли припинити підтримку, а довгостроковий апетит Європи до фінансування військових зусиль залишається неясним.

Кілька посадовців відзначили сильну двопартійну підтримку, яка супроводжувала кожен пакет допомоги Україні, додавши, що Конгрес дав Білому дому більше, ніж той просив, але вони визнали, що це було під керівництвом Палати представників і Сенату, очолюваних демократами.

"Ми будемо продовжувати намагатися переконати їх, що ми не можемо робити все і вся вічно", – сказав один з високопосадовців адміністрації Байдена, маючи на увазі українських лідерів. Чиновник додав, що адміністрація "дуже твердо переконана", що буде важко продовжувати отримувати такий же рівень безпеки та економічної допомоги від Конгресу.

"Доти, доки це буде потрібно" стосується масштабу конфлікту, – додав посадовець. – Це не стосується обсягу допомоги".

В останні місяці війна на сході України перетворилася на повільну м'ясорубку, в якій жодна зі сторін не має переваги. Представники Байдена вважають, що критичний момент настане цієї весни, коли Росія, як очікується, розпочне наступ, а Україна перейде в контрнаступ, намагаючись повернути втрачені території.

330962758_1253360772243721_1254774066537255679_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Підкреслюючи важливість цього моменту для адміністрації, віцепрезидент Гарріс, держсекретар Ентоні Блінкен і міністр внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас цього тижня вирушають на великий саміт з питань безпеки в Німеччині, а президент Байден наступного тижня поїде до Польщі, де виступить з промовою та зустрінеться з нагоди першої річниці повномасштабного вторгнення РФ.

Адміністрація Байдена також працює з Конгресом над затвердженням ще 10 мільярдів доларів прямої бюджетної допомоги Києву і, як очікується, наступного тижня оголосить ще один великий пакет військової допомоги і приблизно в той же час запровадить нові санкції проти Кремля.

Але деякі аналітики попереджають, що ні Росія, ні Україна навряд чи отримають вирішальну військову перевагу в осяжному майбутньому.

"Таке відчуття, що ми готуємося до довгої війни", – сказала Андреа Кендалл-Тейлор, директорка Програми трансатлантичної безпеки у Center for a New American Security. "Я думаю, що це суперечить тому, на що багато хто сподівається, що ми насправді намагаємося допомогти Україні перемогти у військовому плані".

Байден і його головні помічники кажуть, що вони сповнені рішучості підтримувати Україну якнайдовше і якнайповніше. Але вони попереджають, що політичний курс стане жорсткішим після того, як Україна вичерпає нинішній пакет допомоги Конгресу, що може статися вже цього літа.

Деякі західні лідери висловлюють застереження щодо надання Україні певних видів важкого озброєння, побоюючись прямої конфронтації з Росією, особливо після того, як Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю.

Але гучне публічне лобіювання Зеленського, за яким послідували тихі кулуарні домовленості американських чиновників, змінило динаміку. Байден і Блінкен витратили більшу частину грудня і січня на те, щоб переконати союзників допомогти надати Україні танки та ракети, які його адміністрація місяцями відмовлялася відправляти.

Проте публічна демонстрація єдності приховує потаємну напруженість щодо того, як Україні слід зосередити свої ресурси в найближчі місяці.

Відверті дискусії в Києві минулого місяця відображають зусилля адміністрації Байдена привести цілі України у відповідність до того, що може підтримати Захід, оскільки війна наближається до своєї річної позначки. За словами людей, знайомих з перебігом дискусій, змусити Україну бути на одній хвилі з Заходом не завжди було легко.

Протягом багатьох місяців Україна витрачала значні ресурси та війська, захищаючи Бахмут на сході. Американські військові аналітики й планувальники стверджують, що нереально одночасно захищати Бахмут і розпочати весняний контрнаступ, щоб відвоювати територію, яку Сполучені Штати вважають більш критично важливою.

Однак, за словами двох високопосадовців адміністрації, Зеленський надає Бахмуту символічного значення і вважає, що втрата міста стане ударом по українському бойовому духу. У п'ятницю Зеленський заявив, що сили його країни "боротимуться так довго, як тільки зможемо", щоб утримати місто, яке перебуває на межі захоплення Росією.

331118617_2701895086614134_6100101682654504203_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Хоча офіційні особи США заявили, що поважають те, що Зеленський знає, як найкраще згуртувати свою країну, вони висловили занепокоєння, що якщо Україна продовжуватиме воювати скрізь, куди Росія посилає війська, це буде працювати на користь Москви. Замість цього вони закликали Україну визначити пріоритети у виборі часу та проведенні весняного контрнаступу, особливо в той час, коли США та Європа навчають українських бійців користуватися найскладнішим озброєнням, яке з'являється на полі бою.

Окрім Бахмута, Зеленський неодноразово згуртовував свою країну на військову кампанію, спрямовану на повернення всієї окупованої Росією України, включно з Кримом. Однак американські розвідники дійшли висновку, що відвоювання добре укріпленого півострова зараз не під силу українській армії. Ця протверезлива оцінка була повторена в багатьох комітетах на Капітолійському пагорбі протягом останніх кількох тижнів.

Така невідповідність між цілями й можливостями викликала занепокоєння в Європі, що конфлікт в Україні триватиме нескінченно довго, перевантажуючи Захід, який бореться з іншими проблемами, включаючи вперто високу інфляцію і нестабільні ціни на енергоносії.

На цьому тлі помічники Байдена кажуть, що вони обирають найкращий варіант дій: надати Україні можливість відвоювати якомога більше території в найближчі місяці, перш ніж сідати за стіл переговорів з Путіним.

Ці зусилля будуть підтримані надходженням ракет Patriot, пускових установок HIMARS і великої кількості бронетехніки. Оптимісти бачать для України шлях до того, щоб запобігти подальшому російському вторгненню на сході, відвоювати територію на півдні та змусити Росію домовитися про припинення війни до кінця року.

Але скептики занепокоєні тим, що час не на боці України, оскільки Росія кидає на поле бою сотні тисяч нових солдатів, у тому числі засуджених, напередодні очікуваного весняного наступу.

За оцінками західних і українських розвідників, Росія наразі має в Україні понад 300 000 військовослужбовців, порівняно зі 150 000 на початку, і планує додати ще сотні тисяч. Російська кампанія навесні може призвести до того, що війська перетнуть білоруський кордон і відріжуть шляхи постачання в Західній Україні, які Київ використовував для посилення своїх збройних сил.

Навіть досвідчені військові експерти бачать широкий спектр можливих результатів у найближчі місяці, підкреслюючи, наскільки крихкою є ситуація.

ескалація західна підтримка україна-сша російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні