Що відбувається з роботою Starlink на фронті. Маск обмежив їх використання для безпілотників

Засновник компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що система супутникового зв'язку Starlink продовжує працювати на лінії фронту в Україні. Однак він побоюється "ескалації конфлікту".

Про це він написав у твіттері, відповідаючи колишньому астронавту НАСА сенатору Скотту Келлі.

Келлі закликав Маска відновити повну функціональність супутників Starlink. "Україна відчайдушно потребує вашої подальшої підтримки. Будь ласка, відновіть повну функціональність ваших супутників Starlink. Захист від геноцидного вторгнення – це не наступальна здатність. Це виживання. Будуть втрачені невинні життя. Ви можете допомогти. Дякую", – написав сенатор.

У відповідь Маск написав: "Ви достатньо розумні, щоб не ковтати пропагандистську брехню. Starlink є комунікаційною основою України, особливо на лінії фронту, де майже всі інші види інтернет-зв'язку зруйновані. Але ми не допустимо ескалації конфлікту, що може призвести до Третьої світової війни". (Це вже не перші заяви Маска про ескалацію і ймовірну Третю світову, зокрема це було його основним аргументом, коли Маск запропонував свій недолугий "мирний план", – ТЕКСТИ).

Читайте також: Пропозиції Ілона Маска щодо завершення війни Росії в Україні сповнені ілюзіями та невіглаством – WP

Нагадаємо, як повідомляло BBC, компанія SpaceX обмежила можливості України використовувати свій супутниковий інтернет для управління безпілотниками.

Президентка SpaceX Гвінн Шотвелл пояснила, що технологія Starlink "ніколи не призначалася для озброєння". Вона згадала про ймовірне використання Starlink у Збройних силах України для управління безпілотниками та наголосила, що обладнання було надано для гуманітарного використання.

Шотвелл підтвердила, що українські військові можуть використовувати технологію Starlink "для зв'язку", але сказала, що її наміром було "ніколи не дозволити їм використовувати її в наступальних цілях". Вона сказала, що компанія вжила заходів, щоб "обмежити" можливості ЗСУ використовувати Starlink у наступальних цілях.

Читайте також: Як Starlink Ілона Маска допомагає українцям у війні з Росією

Водночас глава Мінцифри Михайло Федоров в інтерв'ю РБК-Україна заявив, що зараз в Україні немає проблем із роботою терміналів Starlink.

"Зараз в Україні не спостерігається проблем з роботою терміналів Starlink. Минулого тижня ми отримали перші кілька тисяч Starlink від уряду Німеччини. Загалом в рамках цієї партії протягом місяця ми отримаємо 10 тисяч терміналів. Наша команда продовжує постійно вести перемовини з донорами та партнерами щодо нових партій Starlink для України.

Декілька місяців тому були зміни від SpaceX у функціонуванні geofencing. Зараз же все працює. Я вважаю, що Ілон Маск є одним з найбільших приватних донорів для України. За нашими оцінками, вклад компанії SpaceX – це більше, ніж 100 мільйонів доларів. Тому сподіваємося на подальшу стабільну роботу Starlink в Україні", – сказав Федоров.

фронт інтернет starlink дрони маск

Знак гривні
Знак гривні