З початку лютого Росія почала великий наступ на Сході. Деталізовані карти

OSINT-аналітик Jomini of the West підготував оперативне зведення щодо ситуації на фронті. Він зазначає, що воно базується на загальнодоступній інформації з щоденних оперативних зведень ЗСУ і ЗС РФ, різних українських та російських телеграм-каналів, публічних заяв західних розвідувальних агентств та військових аналітиків. Наводимо переклад треду.

У перший тиждень лютого російський зимовий наступ набув повного розмаху: основні удари були завдані по Кремінній, Бахмуту та Вугледару. Росіяни досягли певних успіхів, але українська оборона вистояла.

Снимок экрана 2023-02-10 093942.png

Луганський напрямок. Сватове залишається критично важливим вузлом бойових дій для обох сторін. Протягом минулого тижня не відбулося значних змін на лінії зіткнення на північ від Нововодяного. На півдні росіяни розпочали тривалий наступ з боку Кремінної у напрямку Ямполівки.

Снимок экрана 2023-02-10 094500.png

Кремінський район. Частини батальйонів ВДВ, сухопутні війська (СВРФ) і БАРС просунулися вглиб Серебрянського лісництва, на відстань до 2 км від Ямполівки, а також до Макіївки. Цей наступ загрожує дестабілізувати лінію ЗСУ і змусити їх відступити на захід від річки Жеребець.

Снимок экрана 2023-02-10 094707.png

Попри те, що наступальна операція з боку Кремінної добре забезпечена ресурсами, російським сухопутним військам важко прорвати українську оборону. Але вони впевнено просуваються вперед. Наступний тиждень визначить, як довго росіяни зможуть тримати такий темп.

Читайте також: ЗСУ знищили "незнищенний" російський "Термінатор", таких бойових машин у РФ обмаль (ФОТО, ВІДЕО)

Донецький напрямок. Основні зусилля нинішнього російського наступу залишаються зосередженими на Бахмуті. Масштаб, фокус і напрямок російських атак свідчать про спробу встановити контроль над головним політичним, економічним і культурним центром Донеччини до кінця зими.

Снимок экрана 2023-02-10 100033.png

Бахмутський район. Бахмут залишається найбільш критичним об'єктом для маневру на українському театрі воєнних дій. Невідомо, як довго українські сили зможуть тут утримуватися. Підрозділи ПВК "Вагнера", ВДВ та сухопутні війська РФ продовжують щодня здобувати перемоги на кількох напрямках.

Снимок экрана 2023-02-10 101002.png

Бої в Бахмуті запеклі, українські підрозділи утримують кожен сантиметр території якомога довше, поки умови не змусять їх відступити. Так само і росіяни готові заплатити високу ціну за успіх. Незабаром може настати виснаження для обох сторін.

Запорізький напрямок. СВРФ продовжують свої зусилля із захоплення Оріхова та Вугледара за будь-яку ціну. Здатність Росії перемістити стратегічний фронт на північ є життєво важливою для стабільності кримського сухопутного коридору.

Снимок экрана 2023-02-10 101351.png

Вугледарський район. З 24 січня росіяни здійснили щонайменше чотири маневри бригад за підтримки штурмової авіації та масованої артилерії у спробі захопити Вугледар. Ці штурми були відбиті, що призвело до значних втрат в особовому складі та техніці росіян.

Снимок экрана 2023-02-10 101625.png

Такі високі темпи втрат не є прийнятними для росіян, але вони, ймовірно, продовжуватимуть перекидати війська і техніку для нових атак, щоб отримати контроль над цим ключовим населеним пунктом. Очікується, що тут будуть залучені ПВК "Вагнера" та нові підрозділи ВДВ.

Херсонський напрямок. Російські війська продовжуватимуть активну оборону вздовж річки Дніпро з акцентом на встановленні контролю над дельтою Дніпра та розгортанні підкріплень на укріплених оборонних позиціях вздовж автошляхів М-17 та Р-47.

Снимок экрана 2023-02-10 101953.png

Оперативний прогноз: погода. Протягом наступних 10 днів температура повітря залишатиметься на рівні або нижче нуля, а хмарність заважатиме розвідці БПЛА та підтримці штурмової авіації. Сніг в середині тижня, ймовірно, сповільнить пересування наземним транспортом. Напрямок і швидкість вітру сприятливі для української артилерії.

FokX80zXEAAStdH1.png

Щоб краще зрозуміти карти дивіться статтю: Як читати натівські карти бойових дій в Україні.

стратегія битва за донбас фронт хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні