У Росії найбільший з 1998 року дефіцит бюджету через падіння доходів від нафти й газу, – Bloomberg

Доходи російського уряду від продажу нафти і газу в січні різко впали, що призвело до найбільшого з 1998 року дефіциту бюджету.

Про це повідомляє Bloomberg.

Податкові надходження від нафти та газу в січні впали на 46% проти минулого року, тоді як витрати через війну в Україні зросли на 59%. Поєднання цих факторів призвело до того, що дефіцит державного бюджету Росії сягнув 1,76 трильйона рублів (25 мільярдів доларів).

Падіння доходів від продажу нафти та газу є наслідком західних санкцій щодо російського експорту, які зараз включають заборону Європейського Союзу на більшість видів морського імпорту нафти й нафтопродуктів, а також верхню межу цін на нафту, встановлену країнами "Великої сімки".

У січні середня ціна Urals (ключова експортна марка Росії) становила 49,48 долара за барель, що є найнижчим показником з грудня 2020 року.

Читайте також: Як Росія підлаштовує економіку під тривалу війну, – The Economist

Неенергетичні доходи також впали на 28% у січні, повідомило міністерство фінансів, частково звинувачуючи у цьому зміну правил нарахування податку на додану вартість.

"Зниження доходів бюджету від продажу нафти є очікуваним, але 30% падіння внутрішніх податків, пов'язаних зі споживанням, є зловісним, – сказав Алекс Ісаков, економіст Bloomberg Economics. "Ми очікуємо, що доходи від продажу нафти продовжать недоотримувати протягом року, що призведе до збільшення дефіциту до 1,5% ВВП, що перевищує прогнози уряду".

В окремій заяві міністерство фінансів РФ повідомило, що в січні продало 3,6 тонни золота, а також 2,3 мільярда юанів з Фонду національного добробуту, щоб покрити дефіцит. Основна частина міжнародних резервів Росії була заморожена міжнародними санкціями.

деградація росії економіка рф дефіцит

Знак гривні
Знак гривні