З допомогою Wi-Fi можна буде шпигувати за людьми в закритому приміщенні

Радіохвилі «домашнього» Wi-Fi ймовірно можна буде використовувати для моніторингу активності людей в закритих приміщеннях, аж до визначення швидкості пересування, поз, ритму серцебиття тощо. Про це пише The Economist.

Науковці з Піттсбурга задалися питанням, чи можуть вони використовувати Wi-Fi для запису поведінки людей у приміщеннях, за якими в інакший спосіб не можна спостерігати. Вчені виявили, що відповідь позитивна. У своїй роботі вони описують, як вони запускали сигнали Wi-Fi з кімнати з відповідними маршрутизаторами в ній за допомогою алгоритму штучного інтелекту, навченого на сигналах від людей, що займаються різними відомими видами діяльності. Цей алгоритм зміг реконструювати рухомі цифрові портрети людей у кімнаті та їхні пози.

20230128_STP004.jpg

Wi-Fi в квартирі зможе розповісти про те, що і як ви робите, навіть коли вікна щільно зашторені

У попередніх експериментах інших вчених вдавалось отримати двовимірні (2d) оцінки поз на основі 17 «векторних точок» на тілі, таких як голова, груди, коліна, лікті та руки. Нова стаття описує портрети у форматі «2.5d», які відстежують 24 векторні точки. І, за словами науковців, тепер команда створила вдосконалену версію, здатну генерувати повні тривимірні реконструкції тіла, які відстежують тисячі векторних точок. Крім того, в цій роботі використовувалися стандартні антени, які використовуються в побутових Wi-Fi роутерах. Попередні зусилля покладалися на вдосконалені версії обладнання.

Детальне відстеження тіла на основі Wi-Fi за допомогою стандартного маршрутизатора мало б багато застосувань. Вчені говорять про використання його для «контролю за самопочуттям людей похилого віку». Інша команда з Університету штату Флорида припускає, що технологію можна використовувати в інтерактивних іграх і моніторингу фізичних вправ. Раніше науковці Массачусетського технологічного інституту продемонстрували, як радіосигнали, схожі на Wi-Fi, можуть віддалено виявляти серцебиття добровольця (і, отже, його або її емоційний стан).

Однак ці ідеї відволікають увагу від того, для чого будь-яка така система майже напевно використовувалась би найперше: для стеження та шпигунства. У 2018 році, наприклад, вчені з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі показали, як хакери, які працюють біля чиєїсь домівки, можуть відстежувати рухи (хоча без візуалізації пози) людей усередині, перехоплюючи вихідні сигнали Wi-Fi.

Легко уявити, кого може зацікавити можливість перетворити мережу Wi-Fi будь-якої будівлі на «акваріум». Невідомо, хто спонсорує роботу команди з Піттсбурга. Однак інший їхній проект — розробку методів виявлення специфічної людської поведінки на записах відеоспостереження — оплачує iarpa, дослідницький центр Управління директора національної розвідки, який наглядає за шпигунами Америки.

штучний інтелект технології wi-fi шпигунство

Знак гривні
Знак гривні