Нідерланди пообіцяли Україні ЗРК Patriot услід за США і ФРН. Що можуть захистити три батареї

Нідерландський прем'єр-міністр Марк Рютте у вівторок заявив президенту США Джо Байдену, що Нідерланди запропонують Україні зенітний ракетний комплекс Patriot слідом за Штатами й Німеччиною.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"На мою думку, важливо, щоб ми приєдналися до цього (надання Patriot), і я обговорив це також сьогодні вранці з Олафом Шольцем з Німеччини", – сказав прем’єр Нідерландів, не уточнивши, скільки ЗРК отримає Україна й коли саме.

Нагадаємо, 21 грудня США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який уперше передбачає передачу системи протиповітряної оборони Patriot. Після того Німеччина також пообіцяла надати Україні Patriot.

Якщо Нідерланди нададуть одну батарею, загалом Україна у перспективі матиме три системи ЗРК Patriot.

Військовий експерт та головред порталу Defense Express Сергій Згурець розповів, що щоб захистити Київ від ракет до С-400 та інших подібних комплексів, потрібно щонайменше дві батареї ПРО Patriot.

"А загалом для України було б оптимально розмістити від десяти батарей. Це середня необхідна кількість для прикриття низки напрямків, на яких може існувати загроза використання росіянами ракет С-400 або інших подібних зразків", – додав Згурець.

b030310j-2048x1335.jpg

Пускова установка ЗРК Patriot Нідерландів. Фото: NATO media library

Як інформує "Мілітарний", ЗРК Patriot здатен уражати повітряні цілі на висоті до 24,2 км, а його дальність залежить від типу ракети та становить від 50 до 160 км. Імовірність ураження повітряної цілі комплексом Patriot PAC-3 становить 80-90%, а тактичної балістичної ракети – 60-80% однією ракетою за умови відсутності перешкод. Максимальна швидкість цілі, яку може ефективно перехопити ЗРК, становить 1600 м/c.

На цьому тижні близько сотні українських військових, які навчатимуться на операторів та обслугу систем протиповітряної оборони Patriot, вже прибули на базу в Оклахомі. На цьому етапі навчання пройдуть від 90 до 100 українських військових, які будуть операторами або будуть займатися обслуговуванням систем.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, американські партнери пообіцяли підготувати кадри для Patriot за 10 тижнів.

західна підтримка Patriot нідерланди захист неба

Знак гривні
Знак гривні