Як Росія готується до нової навали на Україну і де може наступати (Погляд)

Експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк намагається дати відповідь на низку гострих й актуальних запитань, пов'язаних з можливим повномасштабним наступом, до якого, вочевидь, готується Росія. Далі пряма мова.

Відповіді поки – вилами по воді, але ж…

НГШ призначають командувачем об‘єднаним угрупованням військ РФ в Україні для того, щоб об’єднати в одних руках (є ще одні руки, але вони в бункері та всіляко дистанціюються) ВСЮ військову владу: і командування угрупованням, і стратегічні дії (ППО, стратегічні засоби ураження тощо), і керівництво військкоматами (тобто людський ресурс). Сюди ж додамо призначення йому заступниками командувачів Сухопутки, ВКС та одного з замів НГШ. Командувач ПДВ вже виконує окрему задачу – боронить підступи до Криму.

Чергова хвиля мобілізації дозволить зібрати півмільйона людей. Не бійців. Саме людей. Тобто суто теоретично збирається угруповання, вдвічі більше за те, що вдерлося до нас рік тому. Броні буде менше, вертольотів, арти, всього – менше, а ось людей більше.

325135426_517109840447883_7250746790345059649_n.jpg

Фото THE NEW YORK TIMES

Арта дійсно скотилася з 50-70 тисяч пострілів до 5-7. Або снарядів мало, або снаряди не дозволяють витрачати. Бо накопичують.

Тепер – все разом: противник створює чисельне угруповання, призначає ним керувати одночасно всю верхівку ЗС, паралельно віддавши туди можливості застосовувати онлайн стратегічні засоби ураження, безконтрольно витрачати людський ресурс. Паралельно накопичуються ресурси ближче до фронту, але поза межами ураження наявними у ЗСУ вогневими засобами.

Читайте також: Наступні два-три місяці будуть вирішальними. Призначення Герасімова – це підвищення ставок на війні, – Данілов

Нахіба? Щоб досягти мети війни – знищити нас і нашу країну.

Коли? Як готуватися планово і ретельно – за 6 місяців після оголошення мобілізації. Якщо поспішати – місяців за 3-4 від тієї самої дати.

Де? Продовжуючи нарощувати зусилля на Донбасі, противник сковує більшу частину наших боєздатних сил, та одночасно готує оборонний рубіж в районі Мелітополя, спираючись на котрий зручно наступати. Завести туди велике угруповання скритно не вийде, але й завадити цьому також не сильно вийде. Тому – Запоріжчина та Донбас.

Як саме? Два удари на Дніпро, наприклад Донецьк – Павлоград – Дніпро та Оріхів – Дніпро. З виходом до Дніпра з Білорусі вторгається друге угруповання (з чіпсами чи без них – поки не ясно), перше просувається йому назустріч вздовж лівого берега.

Це так, з того, що на поверхні, купа питань (панування у повітрі, логістика, медицина, бронетехніка тощо) поки без відповідей.

Але зрозуміло, що українським вовкам байдуже на чисельність овець. Буде важко. Обрій якійсь похмурий.

тактика м'ясорубки мобілізація ескалація наступ росії

Знак гривні
Знак гривні