Студія провокаційної архітектури спроєктувала "антиутопічну" стіну для захисту Національного конгресу Бразилії від бунтівників

Студія провокаційної архітектури Opposite Office спроєктувала стіну Castillo Congresso, яка передбачає перетворення будівлі Національного конгресу Бразилії на "фортецю для захисту демократії".

Про це пише Dezeen.

Студія розробила стіну як "реакцію на штурм Національного конгресу Бразилії в Бразиліа прихильниками президента Болсонару, який був відсторонений від влади", – йдеться в повідомленні.

Раніше на цьому тижні прихильники Болсонару влаштували заворушення в столиці Бразилії Бразиліа, пошкодивши знакові будівлі Національного конгресу, спроєктовані архітектором Оскаром Німеєром, Палац Планалту (офіційна робоча резиденція президента Бразилії) і Верховний суд, закликаючи до усунення новообраного президента Бразилії Луїза Інасіу Лули да Сілви, відомого як Лула.

castillo-congresso-by-opposite-office-wall-brasilia_dezeen_2364_col_1-852x595.webp

Проєкт передбачає спорудження стіни, яка захистить Національний конгрес

Щоб запобігти повторенню подібного, Opposite Office розробила проєкт стіни Castillo Congresso, яку схарактеризувала як "антиутопічну фортецю для захисту демократії". Це суцільна стіна товщиною 1,5 метра, виготовлена з переробленої цегли.

Студія спроєктувала стіну з геометричними формами на основі будівельних проєктів Німеєра, хоча архітектор Opposite Office Бенедикт Гартл сказав, що бразильському архітектору це могло б не сподобатися.

"Звичайно, ми, як Opposite Office, усвідомлюємо, що доступ до такої архітектурної ікони, як робота Німеєра, є дуже складним і делікатним", – сказав він в інтерв'ю Dezeen.

Проєкт Castillo Congresso є продовженням проєкту Capitol Castle, який Opposite Office випустила в січні 2021 року після вторгнення в будівлю прихильників Дональда Трампа.

Студія припустила, що Castillo Congresso можна розглядати як "проєкт переробки", використовуючи той самий цегляний дизайн, що і в проєкті Capitol Castle.

"Звісно, нам довелося скоригувати дизайн відповідно до будівлі, але наша стіна – це модульна система, що складається з різних геометричних форм", – сказав Гартл.

Серед інших провокаційних проєктів Opposite Office – пропозиція перетворити газопровід "Північний потік" на майданчик міжнародного співробітництва та перетворити берлінський аеропорт "Бранденбург" на суперлікарню.

демократія архітектура Бразилія

Знак гривні
Знак гривні