Російські війська різко знизили інтенсивність артобстрілів – CNN

Артилерійський вогонь з боку ЗС РФ різко зменшився у порівнянні з піком, досягнутим під час російського повномасштабного вторгнення, подекуди навіть на 75%.

Про це повідомляє CNN.

Джерела CNN кажуть, що поки що не мають чіткого пояснення зниженню артобстрілів з боку росіян. Росія може економити артилерійські снаряди через дефіцит. Не виключено також, що російське командування переглядає тактику ведення бойових дій через успішний наступ української армії впродовж останніх місяців.

Видання зазначає, що у будь-якому разі разюче зменшення кількості артилерійських обстрілів є ще одним свідченням дедалі слабшої позиції Росії на полі бою. До того ж це відбувається в той час, коли Україна отримує все більшу військову підтримку від своїх західних союзників.

CNN пише, що Росія зазнала чергової невдачі на початку цього місяця, коли українські війська завдали удару по складу зброї в окупованій Макіївці, знищивши ще більше російських запасів і вбивши десятки російських військовослужбовців, розміщених поблизу. "Можливо, цей один удар і є краплею в морі, але море стає дедалі меншим", – сказав представник американського оборонного відомства, маючи на увазі скорочення запасів росіян.

На сьогодні питання про російські запаси озброєнь здебільшого зосереджені на їхніх високоточних боєприпасах, таких як крилаті та балістичні ракети. Але посадовці з США заявили, що різке зменшення кількості артилерійських обстрілів може свідчити про те, що тривалі та жорстокі бойові дії позначилися на запасах звичайних озброєнь РФ, констатує видання.

9C36BEB8-D434-420E-8D47-0472FBD323A7_cx0_cy4_cw0_w1023_r1_s.jpg

Поле під Ізюмом після російських обстрілів. Фото: Костянтин Ліберов, AP

Минулого місяця високопоставлений американський військовий чиновник заявив, що Росія змушена вдаватися до використання артилерійських снарядів 40-річної давності. На думку США, використання застарілих боєприпасів, а також звернення Кремля до таких країн, як Північна Корея та Іран, є ознакою зменшення російських запасів озброєнь.

"Нормування боєприпасів і зменшення інтенсивності вогню, схоже, є відходом від російської воєнної доктрини, яка традиційно передбачає масовані артилерійські та ракетні обстріли території під час повільного, жорстокого просування", – пише CNN.

Читайте також: Чи справді в Росії закінчуються боєприпаси – The Economist

Зменшення інтенсивності вогню з боку росіян не є лінійним, зазначив один з представників американського оборонного відомства, і бувають дні, коли росіяни все ще випускають набагато більше артилерійських снарядів – зокрема, у напрямку Бахмута і Кремінної, а також поблизу Херсона.

І хоча українські та американські посадовці надають дуже різні оцінки російських обстрілів на нинішньому етапі війни, але обидві оцінки вказують на схожу тенденцію до зниження артилерійського вогню з боку окупаційних військ РФ.

артилерія рф боєприпаси артобстріли

Знак гривні
Знак гривні