Захід надає Україні бойові броньовані машини: в чому їхня перевага та на яке озброєння чекати далі, – The Economist

Анонсовані США, Францією та Німеччиною БМП допоможуть відбити російські атаки, але Україна хоче важчого озброєння, пише The Economist. Ниже наводимо переклад тексту.

Три тижні тому головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний озвучив свій список побажань щодо військової техніки, необхідної для відбиття нового масштабного наступу Росії. "Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць". Його заклик до певної міри почули у західних столицях. У низці заяв США, Франція і Німеччина пообіцяли надіслати десятки бойових машин піхоти (БМП) і багато іншого.

Читайте також: "Вони знову підуть на Київ". Інтерв'ю Залужного журналу The Economist

На західні основні бойові танки Україні ще доведеться почекати. Але обіцяні бронемашини – це крок до цієї мети, і коли вони прибудуть в Україну, мають значно посилити бойову міць України. США надають 50 машин M2A2 Bradley, що є частиною нового рекордного пакета військової допомоги вартістю понад 3 млрд доларів. Німеччина пообіцяла 40 БМП Marder (а можливо, з часом і весь свій парк). Франція постачає нерозголошену, але, ймовірно, аналогічну кількість бронемашин AMX-10RC.

"Масштаб і координація заяв про надання техніки свідчать про великі зусилля Заходу, спрямовані на те, щоб дати українським силам можливість завдати потужного бронетанкового механізованого удару напередодні можливих зимових наступальних операцій", – каже Джан Джентіле, ексофіцер й експерт аналітичного центру RAND Corporation.

Як не дивно, саме Франція, яку часто критикують за зволікання з наданням військової допомоги Україні, зробила перший крок. Після розмови зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським президент Еммануель Макрон оголосив 4 січня про відправлення "легких танків" – машин AMX-10RC французького виробництва – в рамках зусиль Франції щодо "посилення військової допомоги Україні". Зеленський написав у твіттері у відповідь: "Ваше лідерство наближає нашу перемогу".

Днем пізніше, після телефонної розмови президента Джо Байденом і канцлера ФРН Олафа Шольца, США і Німеччина заявили, що нададуть Україні бойові машини Bradley і Marder відповідно. Німеччина також надасть зенітно-ракетну батарею Patriot на додаток до тієї, яку надсилає Америка, щоб допомогти Україні протистояти натиску російських ракет і безпілотників. Американський пакет включає ракети RIM-7, зенітні ракети корабельного базування, які будуть переобладнані для роботи з наземною системою "Бук" радянських часів, та 4000 авіаційних ракет Zuni.

1280px-M2A3_main_gun_elevation.jpg

БМП Bradley. Джерело: U.S. Army photo by Sgt. Quentin Johnson

Бойові машини піхоти займають місце між основними бойовими танками та бронетранспортерами. Вони забезпечують помірний броньований захист екіпажу і піхоти, а також несуть значне озброєння. Вони можуть протистояти багатьом російським танкам, особливо старим моделям. Таким чином, вони мають помітно посилити здатність України до маневру на полі бою. Західні аналітики вважають, що вони допоможуть Україні прорвати російську оборону, спираючись на торішні успіхи у витісненні окупаційних сил з Київщини, Харківщини та Херсонщини.

AMX-10RC, Bradley та Marder – різняться між собою. Французька машина колісна і відносно швидка на дорогах і твердому ґрунті, але має порівняно тонку броню. Важчі "Бредлі" та "Мардер" мають гусениці, які важче обслуговувати, але вони краще справляються з непрохідним вологим ґрунтом, який ще не скрізь замерз. Усі вони мають вражаючу вогневу міць, яка, вочевидь, завдасть клопоту російській бронетехніці.

Marder приблизно на десять років старший за дві інші моделі, але він був робочою конячкою Бундесверу протягом десятиліть. AMX-10RC, який зараз знімається з озброєння французької армії, оснащений великою 105-мм гарматою, яка була розроблена для боротьби з радянськими танками 1980-х років (його іноді називають "винищувачем танків"). Bradley має меншу 25-мм гармату, але вона довела свою високу ефективність проти радянських танків Т-72 під час першої війни в Перській затоці в 1991 році. Він має тепловізійні приціли – велику перевагу проти російських підрозділів, які уникають нічних боїв – і складні системи управління вогнем.

За словами американського офіцера, який має досвід керування цією машиною, Bradley може стріляти бронебійно-підкаліберними снарядами, які знищують навіть найсучасніші російські танки, якщо влучити в них з відстані близько 2,5 км. Не менш важливим є те, що гармата стабілізована, тому, на відміну від AMX-10RC, вона може вести точний вогонь під час руху. Бредлі також несуть пару пускових установок для буксирування керованих протитанкових ракет з дальністю стрільби 3 км і більше.

20230107_BLP509 (1).jpg

AMX-10RC. Джерело: The Economist

Якщо буде надано достатню кількість Bradley, вважає офіцер, "це дійсно може змінити ситуацію, можливо, навіть більше, ніж якби вони отримали Abrams. Це забезпечило б українську механізовану піхоту набагато, набагато більшою вогневою потужністю, ніж вони мають зараз". Інший колишній офіцер підкреслює важливість використання бойових машин піхоти разом з танками (бажано західними), мотопіхотою та іншими підрозділами для посилення удару. Показово, що американська армія планує тренувати українські війська в таких загальновійськових операціях по батальйону, починаючи з кінця січня і тривалістю близько місяця для кожного контингенту. "Ми позиціонуємо Україну як таку, що здатна рухатися вперед і відвойовувати територію, а також бути здатною захищатися від постійного ракетного терору Росії", – сказала високопосадовиця Пентагону Лора Купер.

Водночас використання трьох моделей бойових машин, кожна з яких оснащена різним озброєнням, ускладнить логістику і технічне обслуговування, оскільки Україна керуватиме змішаним арсеналом з усього альянсу НАТО та за його межами. Крім того, Україні доведеться розробити способи ефективного зв'язку БТРів між собою і супроводжуючими підрозділами. "Українці є експертами у використанні різних типів техніки й при цьому здатні діяти як злагоджені сили", – сказала Купер, зазначивши, що екіпажі БТРів отримують дистанційну допомогу і поради від західних військових.

Так само важливо, як і військова міць, яку вони приносять, бойові машини сигналізують про рішучість Заходу продовжувати допомагати Україні "стільки, скільки буде потрібно", за словами Байдена і Шольца, і продовжувати збільшувати військові зобов'язання. Крім того, ця обіцянка свідчить про те, що Німеччина подолала деякі свої сумніви щодо ескалації у відносинах з Росією.

20230107_BLP510.jpg

БМП Marder. Джерело: The Economist

Роберт Габек, міністр економіки Німеччини та віцеканцлер від партії Зелених, похвалив "гарне рішення" щодо БМП. Голова комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, яка закликала до поставок "Мардерів" протягом декількох місяців, заявила, що це рішення "запізнилося": "Рішення прийшло дуже пізно, але не надто пізно".

Читайте також: Час табу щодо зброї минув. Цьогоріч Україна матиме озброєння, яке не вдалося отримати у 2022-му, – Кулеба

Велике питання полягає в тому, чи підготують БМП шлях для постачання західних танків, на яких наполягає Україна. Це навряд чи є немислимим. Східноєвропейські союзники вже надали відремонтовані танки радянських часів. За останні десять місяців бойових дій, перед обличчям російських звірств і дивовижної української бойової стійкості, Захід відмовився від одного табу за іншим щодо озброєнь, які він готовий постачати. Минулого літа США почали постачати напрочуд ефективні ракетні системи HIMARS; минулого місяця було оголошено про батарею ЗРК Patriot.

В Європі є вдосталь танків Leopard німецького виробництва, дизельні двигуни яких простіші в експлуатації та обслуговуванні, ніж турбіни американських M1 Abrams. Високопосадовиця Пентагону Лора Купер визнала, що Україні потрібні танки, але натякнула, що їй краще підійшли б "Леопарди". Німеччина, чий дозвіл на реекспорт необхідно отримати, досі відмовлялася дозволити будь-кому відправляти їх в Україну, дратуючи багатьох союзників і навіть партнерів Шольца по коаліції.

Клаудія Майор з Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки, аналітичного центру в Берліні, пояснює опір СДПН комбінацією факторів, серед яких сумніви щодо мілітаризму, страх перед послабленням збройних сил Німеччини, тривога щодо ескалації у відносинах з РФ, традиція підтримувати дружні зв'язки з Кремлем і, не в останню чергу, провина за Другу світову війну, коли нацистські бронетанкові колони спустошували Росію.

Як і у випадку з БМП, вважає Майор, вирішальним фактором щодо постачання танків Leopard буде позиція США. Попри всі розмови Німеччини про те, що вона є лідером Європи в галузі оборони, "потрібно, щоб Білий дім розблокував канцелярію".

військова допомога бмп західна зброя

Знак гривні
Знак гривні