Росія і Китай давно домовилися про співпрацю в пропаганді. Докази є в базі зливів пошти на Текстах

Видання The Intercept, яке спеціалізується на розслідуваннях, знайшло докази співпраці Росії і Китаю в сфері пропаганди в злитому листуванні Всеросійської держтелерадіокомпанії (ВГТРК). Обмін новинами та контентом в соцмережах між державними ЗМІ двох країн обговорювали ще в 2021 році. ТЕКСТИ публікують головне з розслідування. Ці документи можна знайти в нашій базі злитих листувань Aleph.

Read this article in English

Протягом кількох днів після початку повномасштабного вторгнення Росії китайські чиновники та засоби масової інформації підхопили розповсюджену росіянами брехню про «американські біолабораторії» на території України. Таблоїд Комуністичної партії Китаю Global Times створив дві яскраві шпальти: одна була частково надана Sputnik News, а інша містила цитату президента Росії Володимира Путіна. В обох випадках гучно проголошували: «Що приховують США у виявлених в Україні біолабораторіях?». Після того, як у лютому почалася війна, експерти були вражені схожістю наративів російських і китайських ЗМІ. Документи, знайдені в зламаних електронних листах російської державної телекомпанії ВГТРК, показують, що Китай і Росія пообіцяли об’єднати зусилля у сфері медіа-контенту, підписавши угоди про співпрацю на міністерському рівні.

Screenshot 2023-01-05 at 10.38.10.png

Скріншот публікації Global Times на основі матеріалів росЗМІ

У двосторонній угоді, підписаній у липні 2021 року, чітко зазначено, що співпраця щодо висвітлення новин і наративів є великою метою для обох урядів. На віртуальному саміті того місяця провідні російські та китайські урядовці та медіадіячі обговорили десятки новинних продуктів і спільних підприємств, включаючи обмін новинним контентом, торгівлю цифровими медіа-стратегіями та спільне виробництво телевізійних шоу. Роботу очолили Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та ЗМІ Росії та Національне управління радіо і телебачення Китаю.

У пропагандистській угоді сторони зобов’язалися «продовжувати співпрацю у сфері обміну інформацією, сприяючи об’єктивному, всебічному та точному висвітленню найважливіших світових подій». Вони також виклали плани співпраці в Інтернеті та соціальних мережах, просторі, який обидві країни використовували для поширення дезінформації, зобов’язавшись зміцнити «взаємовигідну співпрацю в таких питаннях, як інтеграція, застосування нових технологій і регулювання промисловості».

Систему електронної пошти ВГТРК було зламано на початку 2022 року, коли після вторгнення Росії в Україну хакери атакували понад 50 російських компаній і державних установ. [Влітку ТЕКСТИ залили багато з цих зливів на власний сервер і перевели в зручне програмне середовище для пошуку – детальніше про це тут].

Підписантами Угоди 2021 року є великі державні ЗМІ, а також онлайн-медіакомпанії та приватні компанії. Серед тих, хто підписався, китайський телекомунікаційний гігант Huawei, який має стрімінговий сервіс; Migu Video, ігрова компанія під державним China Mobile; і SPB TV, потоковий сервіс зі штаб-квартирою в Швейцарії, який належить громадянину Росії.

Screenshot 2023-01-05 at 10.34.17.png

Фрагмент листа про комісію щодо інформаційної співпраці. Скріншот з бази Aleph.Texty.org.ua

В угоді перераховано 64 спільні медіа-проекти, які вже запущені або знаходяться в розробці. Деякі з них легковажні. На початку 2021 року CCTV і Riki Group випустили мультфільм під назвою «Панда і Краш» про панду і кролика в магазині іграшок, які мчать назустріч пригодам з роботом і слоном на буксирі.

Інші проекти були більш суттєвими. Державні інформаційні агентства ТАСС і Сіньхуа зобов'язалися обмінюватися матеріалами, а інші державні ЗМІ погодилися публікувати додатки, що рекламують іншу країну.

Моніторинги китайських і російських новин свідчать про те, що дві країни проводять щорічні зустрічі щодо співпраці ЗМІ з 2008 року. Здається, партнерство здебільшого спрямоване на внутрішню аудиторію. Але за останнє десятиліття і Китай, і Росія значно розширили свою закордонну медіа-присутність, і в угоді названо канали з великою міжнародною присутністю, включаючи BRICS TV, RT і Sputnik (усі зі штаб-квартирами в Москві), а також державні китайські канали. China Daily, Global Times і CGTN.

Читайте також: Китайські державні медіа активно поширюють російську дезінформацію про війну в Україні

Джерела кажуть, що такі угоди укладені частково для показухи, і що Китай має перевагу в партнерстві. «Китайці контролюють усі великі проекти», — сказало російське джерело, обізнане про зустрічі, яке відмовилося назвати своє ім’я через можливі наслідки з боку роботодавця.

Деякі з обговорюваних продуктів представляють інтерес переважно для Китаю. ТАСС погодився провести інтерв'ю з лідерами КНР Сі Цзіньпіном і Лі Кецяном і організувати заходи до 100-річчя Комуністичної партії Китаю, які навряд чи цікаві російському глядачеві.

Screenshot 2023-01-05 at 10.36.16.png

Фрагмент протоколу про співпрацю китайських і російських ЗМІ. Повний текст є в базі Aleph.Texty.org.ua

Раніше повідомлялося, що російські державні ЗМІ, включно з офіційною державною газетою «Российская газета», щомісяця публікують понад 100 статей, отриманих від China Media Group, державного медіаконгломерату, висвітлення новин якого кілька разів згадується в угоді.

Через місяць після підписання угоди в 2021 році журналіст China Media Group написав на загальну адресу електронної пошти ВГТРК, щоб запропонувати партнерство. «Ми можемо провести відповідні інтерв’ю чи репортажі відповідно до ваших потреб», – написав журналіст англійською мовою в одному із зламаних документів. «У той же час ми також можемо відповідно змінити ваш контент і поширити його в Китаї».

Screenshot 2023-01-05 at 10.33.01.png

Фрагмент листа китайського журналіста. Скріншот з бази Aleph.Texty.org.ua

Зламані електронні листи показують, що деякі журналісти, які працюють у російських державних ЗМІ, допомогли поширити китайські наративи. У березні 2021 року Олександр Балицький, керівник пекінського бюро РТР, міжнародної служби ВГТРК, надіслав сценарій майбутнього сегменту про те, як люди в Китаї бойкотують іноземні бренди, які зайняли позицію щодо примусової праці в Сіньцзяні.

Зламані електронні листи закінчуються навесні 2022 року. Але протягом останніх кількох місяців російський уряд неодноразово виносив теорію змови про біолабораторії до Ради Безпеки ООН, просячи створити комісію для розслідування. Активізувала його зусилля китайська преса.

«Можливо, це сталося лише тому, що історія з біолабораторіями сприяла досягненню цілей Китаю. Угода не містить детальних планів складних інформаційних операцій. Такі документи «підписуються для публічного зміцнення партнерства, але фактичні деталі не опрацьовуються», кажуть експерти. «Нечіткі формулювання можуть бути навмисними, оскільки це ускладнює відстеження проектів і притягнення когось до відповідальності», – йдеться в статті The Intercept.

***

Раніше журналісти The Intercept знайшли у злитих листуваннях однієї з юридичних фірм клопотання Євгена Пригожина до Інтерполу про зняття його з розшуку. Ви також можете спробувати знайти раніше невідому інформацію в цих дампах. База злитих листувань ВГТРК є на сайті ТЕКСТІВ. Вона та десятки інших датасетів листів російських держкомпаній і міністерств може стати джерелом для нових розслідувань. Щоб отримати доступ до зручного пошуку – заповніть форму.

війна Китай змі злив пошти медіа ВГТРК телебачення пропаганда росія

Знак гривні
Знак гривні