Ізраїль змінює політику щодо України. Новий голова МЗС зібрався говорити з Лавровим

Новопризначений міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен заявив, що Ізраїль почне "говорити менше публічно" про війну Росії та України.

Про це пише ізраїльський журналіст Барак Равід і видання Haaretz.

Новий міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен у своїй першій промові сигналізував про зміну політики щодо України, натякнувши, що новий уряд займатиме більш проросійську позицію.

Він повідомив, що у вівторок у нього запланована розмова з російським міністром закордонних справ Лавровим – це перший такий дзвінок з моменту російського вторгнення в Україну.

У своєму виступі Коен натякнув, що на відміну від свого попередника Яїра Лапіда, він не буде публічно засуджувати Росію. "У питанні Росії та України ми зробимо одну річ напевно – будемо менше говорити на публіці".

Новий глава МЗС Ізраїлю заявив, що має намір розробити "відповідальну" нову політику щодо війни в Україні й наголосив, що зовнішньополітичне відомство "підготує детальну презентацію для уряду з цього питання". Він також заявив, що ізраїльська гуманітарна допомога Україні буде продовжена.

Чому це важливо: попередник Коена Яїр Лапід займав жорстку позицію щодо Росії, публічно засуджував її дії та навіть заявляв, що російські військові скоїли воєнні злочини. З моменту вторгнення Лапід не розмовляв з Лавровим, а після вступу на посаду тимчасового виконувача обов'язків прем'єр-міністра не розмовляв з Путіним.

Нагадаємо, блок експрем'єра Беньяміна Нетаньягу отримав в Ізраїлі парламентську більшість у 64 голоси за результатами дострокових виборів 1 листопада. Раніше Нетаньягу відзначався низкою проросійських заяв і, судячи з риторики російських ЗМІ, на його повернення до влади дуже розраховували в Кремлі.

29 грудня президент України Володимир Зеленський привітав Беньяміна Нетаньягу зі створенням нового уряду Ізраїлі та висловив готовність до тісної співпраці для посилення зв’язків і протистояння спільним викликам.

Американський Axios, посилаючись на слова неназваних українських та ізраїльських посадовців повідомляв, що прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу та президент України Володимир Зеленський нібито вели перемовини про зміну позиції України в ООН щодо резолюції про палестинські території в обмін на ППО.

У підсумку Україна обрала нейтральний варіант і вирішила не брала участі в голосуванні на Генасамблеї, щоби, як повідомив український співрозмовник Axios, "дати шанс відносинам з Нетаньягу". Ізраїльське джерело каже, що Нетаньягу був розчарований тим, що Київ обрав саме таке рішення, а не "утримався" у голосуванні. 

лавров нетаньягу ізраїль

Знак гривні
Знак гривні