Потужні хуртовини у США стали випробуванням для енергосистеми країни

Через застарілість і залежність від викопного палива енергетична інфраструктура США опинилася на межі колапсу під час потужних зимових завірюх.

Про це пише Vox.

Дві третини населення США зіткнулися з потужними хурделицями, сильним вітром або холодною зимовою погодою під час різдвяних святкових вихідних, що призвело до загибелі щонайменше 52 людей.

Більшість смертей зафіксували в окрузі Ері штату Нью-Йорк, де міститься найбільш постраждале від негоди місто Баффало. Мер Баффало Байрон Браун назвав зимову хуртовину «найгіршим за всі, що їх місто бачило за останні 50 років».

Зимова негода стала значним випробуванням для електромереж США. На піку на Різдво приблизно 1,7 мільйона підприємств і домівок зіткнулися з перебоями в електропостачанні.

У багатьох штатах комунальні служби та оператори електромереж відвернули масштаб катастрофи, попросивши клієнтів економити енергію або підготуватися до віялових відключень.

Одна з найбільших енергопостачальних компаній, яка, на думку регуляторів, була добре підготовлена до зимового шторму, була захоплена зненацька: PJM Interconnection, яка обслуговує 65 мільйонів людей у 13 східних штатах, зіткнулася з втричі більшою кількістю відключень електроенергії, ніж очікувала.

Чиновники, ймовірно, змогли б задовольнити більший попит, якби не інша передбачувана подія, яка перевантажила систему. Через екстремальні умови замерзли вугільні та газові електростанції і трубопроводи, що вивело їх з ладу для постачання енергії в райони, які працюють переважно на викопному паливі.

Наразі ще занадто рано говорити про причини збоїв в електропостачанні в кожному штаті, але деякі комунальні підприємства намагалися виробити достатньо електроенергії для задоволення попиту. Віялові відключення електроенергії та попередження про енергозбереження були викликані одним фактором, на який великі комунальні компанії все ще могли впливати: споживчий попит. Комунальні служби попросили мільйони людей знизити споживання енергії, щоб пережити хуртовини.

Зосередженість на скороченні попиту на енергію раніше спрацьовувала в окремих випадках – наприклад, коли Каліфорнія і Техас переживали хвилі спеки на початку цього року. Але є кращі способи, як США можуть підготуватися до пікового попиту під час зимового шторму або теплової хвилі. Частково відповідь полягає в кращому реагуванні на попит, але це вимагає довгострокових інфраструктурних інвестицій в енергоефективність та "розумні" лічильники.

І про інвестиції треба думати вже сьогодні, адже, як пише USA Today, вчені попереджають, що екстремальні погодні явища, такі як різдвяна хуртовина в США, можуть траплятися частіше або бути більш інтенсивними через зміни клімату. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, середня температура повітря на планеті зростає протягом десятиліть, і в деяких місцях атмосфера утримує більше водяної пари, що збільшує потенціал для екстремальних дощових і снігових явищ.

зміни клімату енергетика сша негода

Знак гривні
Знак гривні