Уряд змінив "Правила відтворення лісів". Що це означає для екології

Кабінет міністрів України прийняв нову редакцію постанови "Правила відтворення лісів".

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля.

“Тепер у нас більше можливостей відновити наші ліси, які постраждали від російського вторгнення. Влітку цього року Верховна Рада України схвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів», який закладає правове підґрунтя для збереження самосійних лісів, лук та пасовищ. Уряд врегулював Правила відтворення лісів відповідно до цього закону”, – зауважив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Нововведення у правилах:

1627380881-3496.jpg

Фото УНІАН, Янош Немеш

Керівник експертного відділу Української природоохоронної групи Петро Тєстов пояснює, чому ці нововведення важливі для нашої екології.

"Це передостанній крок на шляху відмови від ідей 19-ого та 20-ого століть про заліснення усього що тільки можна цінними господарськими породами до сучасних європейських підходів, де цінуються нелісові екосистеми і де ліс оцінюється не тільки по запасу деревини у віку стиглості, а й по безлічі інших параметрів.

Тепер наш "1 млрд дерев" наблизиться до ЄСівського "3 млрд дерев")

Звісно, не відразу це почне працювати, таксатори будуть до останнього уникати визначення боліт, лук та степів (хоча це передбачено чинним порядком лісовпорядкування) і "не помічати" степові червонокнижні види.

Але чітка вимога не садити інвазійні види, і не заліснювати цінні природні екосистеми та місцезростання видів Червоної книги України вже є прямим нормами законодавства.

Як і вимога дотримуватись висновків ОВД при відтворенні лісів – це в комбінації з адекватними висновками ОВД дозволить провести адекватне лісовідновлення згарищ, аби через 40 років ми знову не отримали перегущену сосну рядочком", – каже еколог.

кабмін євроінтеграція ліси екологія

Знак гривні
Знак гривні