Наскільки зросла ефективність української ППО від початку повномасштабної війни

Військовий портал Defense Express проаналізував, наскільки збільшився відсоток крилатих ракет, які збиває українська ППО, від першого ракетного удару РФ до атаки 23 листопада. Наводимо розрахунки.

Перші ракетні удари РФ вночі 24 лютого з початком повномасштабного вторгнення стали справжнім випробуванням для українських систем протиповітряної оборони, головною задачею яких було "вижити" після масованих ракетних атак з боку російського окупаційного війська.

Це вплинуло на ефективність протидії української ППО російським ракетам – за даними лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI), російських крилатих ракет було збито орієнтовно 12-18%.

Під час останньої масштабної ракетної атаки РФ 23 листопада маємо такі показники – росіяни випустили 70 крилатих ракет типів "Калібр", Х-101 та Х-555, з них збито 51 одиницю – тобто майже 73%.

Якщо проаналізувати протидію іншими ракетними ударами протягом останніх місяців, виходять такі показники:

c0663889ac0075c5.jpg

IRIS-T. Фото: Defense Express

Тобто у порівнянні з першим днем повномасштабного вторгнення відсоток збитих крилатих ракет нашої ППО зріс з 12-18% до 50-80%. Це можна також пояснити тим, що розрахунки українських систем ППО здобули величезний досвід протягом 9 місяців ракетних атак РФ, а також посиленням ПС ЗСУ сучасними зенітними ракетними комплексами, як-от NASAMS чи IRIS-T.

ППО ракетний терор РФ захист неба

Знак гривні
Знак гривні