ЦРУ вербує шпигунів серед росіян, незадоволених війною в Україні – WSJ

Посилена шпигунська війна ведеться вже кілька місяців в Європі й навколо неї, паралельно з військовими кампаніями в Україні.

Про це пише The Wall Street Journal.

Заступник директора Центрального розвідувального управління з операцій Девід Марлоу заявив, що вторгнення в Україну стало величезним провалом для президента Росії Владіміра Путіна і відкриває можливості для західних розвідувальних агентств серед незадоволених росіян.

"Путін був у найкращому стані за день до вторгнення", коли він все ще мав можливість примушувати Україну, впливати на НАТО і демонструвати, що Росія є потужною державою. Він змарнував все до останньої краплини", – сказав Марлоу в Центрі Хейдена Університету Джорджа Мейсона.

"Ми шукаємо по всьому світу росіян, яким це так само огидно, як і нам", – сказав він. – Тому ми відкриті для співпраці".

Заяви Марлоу перегукуються з нещодавніми заявами колишніх високопоставлених офіцерів ЦРУ про те, що невдоволення багатьох росіян лютневим вторгненням в Україну створює сприятливий ґрунт для вербування агентів серед незадоволених військових, олігархів, статки яких зменшилися через санкції, бізнесменів та інших осіб, які втекли з країни.

Очевидно, що посилена шпигунська війна ведеться вже кілька місяців в Європі й навколо неї, паралельно з військовими кампаніями в Україні.

Європейські уряди вислали сотні російських дипломатів, підозрюваних у шпигунстві, і заарештували щонайменше двох "нелегалів" – агентів Росії, які видавали себе за когось іншого, не пов'язаного з московським урядом. У Москві та інших російських містах Кремль наказав скоротити дипломатичну присутність США, що значно обмежило можливості для шпигунства.

Глава МІ-6, британської служби зовнішньої розвідки, заявив цього літа, що висилка західноєвропейськими урядами сотень підозрюваних російських шпигунів серйозно обмежила розвідувальні операції Кремля.

"За останніми підрахунками, понад 400 російських розвідників, які працювали під дипломатичним прикриттям, були вислані", – заявив глава МІ-6 Річард Мур на Аспенському форумі з питань безпеки. – Ми у Великій Британії вважаємо, що це, ймовірно, наполовину зменшило їхню здатність займатися своєю справою – шпигувати на користь Росії".

Представники спецслужб набагато менше говорять про свої розвідувальні операції в самій Україні, хоча західні посадовці заявляють, що співробітники ЦРУ та МІ-6 перебувають на місцях, проводять навчання та інші заходи. Деталі не є публічно відомими, і жодна зі служб не обговорює свої закордонні операції.

Заступниця директора ЦРУ з аналізу Лінда Вайсгольд, чий підрозділ відповідає за виготовлення готових звітів розвідки та інформування президента Байдена та інших високопосадовців, сказала, що війна в Україні не наближається до свого завершення. Попри неодноразові невдачі, Путін не відмовився від своїх початкових цілей в Україні, заявила вона.

"Це не закінчиться найближчим часом", – сказала Вайсгольд. За її словами, ключовим фактором є розуміння кожною стороною того, за що вони воюють. "Українські солдати це знають. Російські солдати – не дуже".

цру спецслужби шпигунство глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні