"Повернись живим" передали розвідці секретне обладнання на 40 млн, проєкт Black box масштабують

Головне управління розвідки Міністерства оборони України та Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» реалізували черговий спільний проєкт, загальною вартістю 40 мільйонів гривень.

Про це інформує ГУР МОУ і фонд "Повернись живим".

У жовтні волонтери фонду придбали та передали ГУР МОУ обладнання, здатне знизити наступальний потенціал Росії, але не розкривали деталей спільного проєкту.

«З огляду на секретність, ми не можемо розкрити деталей цієї співпраці, але її результати точно відобразяться на полі бою. За нашими підрахунками, лише за жовтень проєкт, який ми між собою називаємо «Black box», завдав Росії збитків на мільйони доларів», — пояснив голова ГУР Кирило Буданов.

Керівник "Повернись живим" Тарас Чмут розповів, що фонд масштабує проєкт "Чорний ящик".

315735648_2776115719192470_5484794794914865490_n.jpg

"Так, ми не можемо сказати «що у чорному ящику» через секретність проєкту.
Так, це для ГУРа — а це ті, хто вміє давати результат.
Так, це працює, це перевірено на практиці і дає хороший результат.
Так, це «зменшить наступальний потенціал» ворога — те, чого ви всі так давно чекали".

За словами Чмута, для масштабування проєкту потрібно зібрати 230 000 000 гривень. Цього разу фонд створив окрему «банку», для донейтів та відстежування надходжень на «Black box».

"Повірте, про це ви точно почуєте в новинах", — анонсував наслідки реалізації проєкту Тарас Чмут.

Член Наглядової ради фонду "Повернись Живим", журналіст Вадим Карп'як зазначив, що збір на "чорний ящик" — це новий тип волонтерської допомоги.

"Я знаю, що згрубша є два типи зборів "на армію". Перший дуже ефектний і видимий: на байрактари/машини/амуніцію/etc. Ефект від зібраного і закупленого можна побачити у тисячах відео, які гуляють інтернетом. І це дуже потужно допомагає не тільки ЗСУ, але і нам в тилу, бо показує, якою ми можемо бути згуртованою силою. Отож перший тип донатів, це "знаємо, на що збираємо, бо бачимо, як воно працює".

Другий тип не менш важливий, але зовсім неефектний. Ну хто буде дивитися відосики про кілометри шнурів, комп'ютери, якісь незрозумілі запчастини до ППО чи про рації? (хоча рації дуже недооцінені у своїй важливості для зборів). Ніхто не буде. Тому це волонтерська рутина, яка дуже необхідна армії, але складопродавана публіці. Цей тип можна описати словами: "знаємо, на що збираємо, хоч і не бачимо, як це працює".

А сьогодні "Повернись живим" започаткували третій тип зборів: "не знаємо, на що збираємо (бо дуже секретне), не скоро побачимо, як це працює (бо дуже секретне), але це дуже важливо.

ПЖ спільно з ГУР відкрили збір на "чорний ящик". Я теж не знаю, що в ньому, але знаю, що компетенцій, репутації та спроможності Фонду з запасом вистачає на те, щоб відкрити амбітний збір на 230 мільйонів, не відкриваючи зараз секрет, що ж в чорному ящику", — написав Карп'як.

повернись живим волонтери розвідка україни

Знак гривні
Знак гривні