Вибори у США: "червоної хвилі" республіканців не сталося, демократи святкують несподівані перемоги, – WP

На проміжних виборах до Конгресу США, офіційні результати яких ще не оголошені, демократи показали кращі результати, ніж очікувалося.

Про це пише The Washington Post.

Демократи продовжували святкувати несподівані перемоги, здобувши в середу ще кілька перемог у виборах до Палати представників, оскільки контроль над Палатою представників та Сенатом залишався невизначеним.

Знадобляться тижні, щоб з'ясувати, яка партія в кінцевому підсумку здобуде більшість у Сенаті. Результати вирішальних для Сенату перегонів в Аризоні та Неваді ще не оголошені, а третій тур в Джорджії призначено на 6 грудня після того, як ні сенатор-демократ Рафаель Ворнок, ні республіканець Гершель Вокер не набрали понад 50 відсотків голосів виборців. Щоб здобути контроль над Сенатом, республіканцям потрібно поступитися двома з трьох місць, які зараз займають демократи.

Республіканці, найпевніше, візьмуть під контроль Палату представників, кажуть експерти, але з набагато меншим відривом, ніж вони очікували, не досягнувши "червоної хвилі" (масової перемоги республіканців – ред.), яку вони передбачали. З 64 місць, які вважаються конкурентними, демократи здобули понад 20, але республіканцям потрібно лише п’ять місць, щоб здобути більшість. Лідер меншості в Палаті представників Кевін Маккарті (республіканець, Каліфорнія) вже почав дзвонити з проханням підтримати його кандидатуру на посаду наступного спікера.

Але демократи перевершили очікування в перегонах по всій країні. "Ось що ми знаємо: хоча преса й експерти передбачали гігантську "червону хвилю", цього не сталося, – сказав Байден на пресконференції 9 листопада. – Виборці надіслали чіткий, безпомильний сигнал, що вони хочуть зберегти нашу демократію і захистити право вибору в цій країні".

"Очевидно, що демократи в Палаті представників перевершили очікування, – заявила спікер Палати представників Ненсі Пелосі (Каліфорнія). – Оскільки багато перегонів залишаються надто близькими до завершення, кожен голос повинен бути врахований для визначення остаточних результатів".

Снимок экрана 2022-11-10 094707.png

Інфографіка: WP

Республіканці, схоже, набрали обертів в останні тижні перед виборами, атакуючи демократів у питаннях інфляції, імміграції та злочинності. Національні екзит-поли показують, що понад 50 відсотків виборців назвали одне з цих трьох питань найважливішим у своєму голосуванні.

Право на аборт було головним питанням для 27% виборців, що доводить актуальність цього питання через кілька місяців після рішення Верховного суду. В останні кілька тижнів передвиборчі перегони також сколихнув напад на чоловіка Ненсі Пелосі, Пола, в їхньому будинку в Сан-Франциско, що знову привернуло увагу до небезпечної риторики, яку використовують деякі ультраправі сили.

Водночас колишній президент Дональд Трамп, виступаючи в понеділок на мітингу в Огайо за кандидата в Сенат від Республіканської партії Дж. Д. Венса, більш чітко заявив про свої наміри балотуватися в президенти у 2024 році, що, можливо, мотивувало демократів і деяких незалежних кандидатів.

"Самореклама Трампа наприкінці передвиборчої кампанії завдала шкоди", – сказав республіканський стратег Скотт Рід.

З початком дня виборів до Конгресу республіканські кандидати, експерти та впливові особи в соціальних мережах були в захваті від очікування "червоної хвилі" виборців, яка змітає кандидатів по всій країні й відкриває республіканську більшість у Палаті представників і Сенаті. До ночі виборів їхній тон змінився, оскільки стало зрозуміло, що хвиля не прийшла.

Чи зможуть демократи зберегти свою незначну більшість у Сенаті, залежить від сотень тисяч бюлетенів, які ще не підраховані в перегонах між сенатором-демократом Кетрін Кортес Масто і республіканцем Адамом Лаксалтом в Неваді; і між сенатором-демократом Марком Келлі й республіканцем Блейком Мастерсом в Аризоні.

Найбільшим призом демократів стала перемога в Пенсильванії, де віцегубернатор Джон Феттерман переміг республіканця, що мало вирішальне значення для їхнього шансу на збереження місця в Сенаті. Феттерман зробив концентрований поштовх, щоб завоювати виборців у консервативних районах, які демократи зазвичай ігнорують, і ця стратегія, схоже, спрацювала: Феттерман перевищив підтримку Байдена в багатьох червоних округах.

"Я ніколи не очікував, що ми перетворимо ці червоні округи на сині, але ми зробили те, що повинні були зробити", – сказав Феттерман своїм прихильникам.

У багатьох штатах демократи здобули перемогу завдяки високій явці виборців, в тому числі серед молоді.

Глава апарату Білого дому Рон Клайн написав у твіттері: "Ніколи не варто недооцінювати команду Байдена", що звучить виправдано після місяців прогнозів про те, що президент Джо Байден буде тягарем для демократів.

вибори у сша конгрес сша байден трамп

Знак гривні
Знак гривні