Башкирські активісти просять Україну визнати свою республіку окупованою РФ

Представники Башкирського національного політичного центру просять владу України визнати Башкортостан окупованою територією та запровадити посаду уповноваженого з контактів із поневоленими Москвою народами.

Про це йдеться в листі, з яким очільник Башкирського політичного центру Руслан Габбасов та його соратники звернулися до президента Володимира Зеленського, інформує "Новинарня".

У відкритому листі вони закликали президента України ініціювати розгляд Верховною Радою проєкту постанови “Про визнання Республіки Башкортостан окупованою територією”

“Цим кроком Україна не лише морально підтримає башкирський національний рух, головна мета якого – здобути незалежність для нашої батьківщини, а й дасть нам вагомі козирі у боротьбі з Кремлем і його маріонетками в Башкортостані”, – пояснюють підписанти

Серед таких козирів називають офіційне визначення так званих “республіканських органів влади” в Уфі такими, що не представляють населення Республіки Башкортостан.

“Наша республіка сьогодні перебуває в колоніальному статусі, бо інтереси башкортостанців розтоптані й зневажені, а сам народ усунений від ухвалення важливих рішень. Ми просимо запровадити посаду уповноваженого з контактів із поневоленими Москвою народами. Це може бути представник МЗС чи інша уповноважена Українською Державою особа – важливо, щоб Україна почала встановлювати контакти із національно-визвольними рухами, які вже сьогодні демонструють своє прагнення до визволення і створення незалежних держав”, – резюмують автори звернення.

0DA23AC2-08D2-4150-945A-3678459E2C8B_cx6_cy20_cw81_w1023_r1_s.webp

Руслан Габбасов. Фото: idelreal.org

Руслан Габбасов – співзасновник та один із лідерів організації “Башкорт”, що була визнана у РФ екстремістською ще до повномасштабного вторгнення збройних формувань Росії до України.

“Башкорт” мав впливову і розгалужену структуру, здатну до швидкої мобілізації своїх активістів і прихильників. В активі організації як масові мітинги на захист башкирської мови, так і екологічні акції, скеровані на захист башкирських шиханів (сакральних для башкирів пагорбів, що активно розробляються промисловими гігантами).

Через загрозу арешту наприкінці 2021 року Габбасов залишив Башкортостан і виїхав до Литви, де попросив політичного притулку.

Його соратники, перебуваючи на Батьківщині, відкрито виступили проти російської мобілізації, через що зазнають репресій.

Низка оглядачів вважають, що Башкирський національний рух, попри заборону національних організацій і репресії, зберіг свій потенціал, що став основою руху спротиву, і здійснює як агітаційні рейди, так і акції прямої дії – підпали військкоматів, офісів російських партій, нищення імперських пам’ятників та монументів тощо.

Башкири, поряд із татарами, чеченцями, калмиками, бурятами, ерзянами, якутами, козаками та регіоналістами Інгерманладнії, представлені у Лізі вільних націй, що координує зусилля поневолених народів у боротьбі за незалежність і створення власних держав на території РФ.

Уряд Татарстану у вигнанні вже звернувся до Зеленського із закликом визнати незалежність Татарстану. Конгрес ойрат-калмицького народу ухвалив декларацію про незалежність Ойратської Республіки (Калмикії). Ерзяни (фіно-угорський народ Поволжя) провели національний з’їзд в Естонії, на якому оголосили головним завданням боротьбу за створення Ерзянь Мастор – держави ерзянського народу.

Нагадаємо, що Верховна Рада України ухвалила постанову про визнання Чеченської Республіки Ічкерія окупованою територією і засудила геноцид чеченського народу.

корінні народи рф розпад рф башкири

Знак гривні
Знак гривні