ВР визнала Ічкерію окупованою Росією і засудила геноцид чеченського народу

На пленарному засіданні Верховної Ради народні депутати визнали Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою Росією і засудили геноцид чеченського народу.

Про це повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

"Рада підтримала визнання Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою російською федерацією і засудження вчинення геноциду чеченського народу", – зазначив Железняк.

За відповідну постанову 8132 проголосували 287 нардепів.

У документі зазначається, що Верховна Рада бере до уваги проголошення 25 листопада 1990 року Загальнонаціональним з’їздом чеченського народу декларації про державний суверенітет Чеченії (Нохчийчоь), на основі реалізації чеченським народом свого права на самовизначення, закріпленого у Статуті ООН, а також проголошення Чеченською Республікою Ічкерія незалежності після розпаду СРСР 12 березня 1992 року.

Читайте також: В Україні формується п'ятий чеченський батальйон для боротьби проти російських окупантів, – Закаєв

Україна також закликає держави-члени ООН та міжнародні організації розслідувати російські злочини в Ічкерії й притягнути винних до відповідальності та визнати країну окупованою Росією. 

Як заявив в інтерв'ю ZN.UA очільник уряду Чеченської республіки Ічкерія у вигнанні Ахмед Закаєв, визнання суверенітету Ічкерії з боку України дуже важливе, адже це показує позицію українського суспільства щодо чеченського народу.

ічкерія окупація геноцид верховна рада

Знак гривні
Знак гривні