Чого чекати від виборів у США?

У вівторок 8 листопада відбуваються проміжні вибори до Конгресу США. США — ключовий союзник України, вони виділяють найбільше фінансової та військової допомоги. В тому числі й значну частину артилерії та снарядів для неї. А також ракетні системи M142 HIMARS та M270 MLRS, що забезпечують Україні перевагу над противником. Тому для України важливо зберегти стосунки зі США незалежно від того, яка партія при владі.

Американський парламент — Конгрес — складається з двох частин: нижньої Палати Представників, та верхньої палати — Сенату. Депутати американського парламенту голосують за законопроєкти, призначають вищих державних чиновників та виділяють гроші на президентські ініціативи (а також виконують чимало інших функцій). Виборча система в США відрізняється від української, і вона дещо заплутана. Депутатів нижньої палати обирають на 2 роки, верхньої на 6, а президентів — на 4 роки.

Вибори 8 листопада цього року називаються проміжними тому, що вони відбуваються посеред чотирирічного строку президентства Джозефа Байдена. Американські виборці переоберуть усіх депутатів Палати Представників та третину сенаторів. Історично керівна партія (та, представником якої є чинний президент) втрачала підтримку на проміжних виборах і контроль над однією чи обома палатами парламенту. Схоже, цей рік не стане винятком.

Видання FiveThiryEight пише про американську політику та вибори і створює модель для передбачення результатів виборів на основі опитувань. Їхня модель показує, що Республіканці та Демократи мають приблизно рівні шанси взяти під контроль верхню палату парламенту. На графіку нижче червоні — це Республіканці, а сині — Демократи. Демократи вели з початку серпня до кінця жовтня, але недавно поступилися Республіканцям. Останнім потрібно здобути як мінімум 51 депутата в Сенаті (зі 100 можливих), щоб отримати більшість (оскільки, якщо голоси розділяться 50 на 50, право голосу отримає віцепрезидент від керівної партії — а зараз це Демократи). У більшості штатів є зрозумілі фаворити на виборах в Сенат, найбільш невизначеними є вибори в Джорджії, Пенсильванії та Неваді. Партія, яка переможе в двох з цих трьох штатів, контролюватиме Сенат.

Screenshot 2022-11-07 at 19-47-20 2022 Senate Election Forecast.png

Щодо Палати представників, то FiveThiryEight оцінюють шанси республіканців отримати більшість у 85%. Тобто малоймовірно, що Демократи зможуть зберегти контроль над нижньою палатою парламенту. Це означає, що для проходження законопроєктів їм доведеться домовлятися зі своїми політичними конкурентами. Але якщо Демократи збережуть контроль над Сенатом, у них буде більше свободи у призначенні посадовців на політичні посади й більше контролю над виконавчою владою. Бо ці функції покладають на верхню палату Конгресу.

У чинного американського президента і його партії все ще є чимало важелів для підтримки України. До того ж, чимала частина Республіканської партії підтримує Україну в боротьбі за незалежність від Росії. Але Україні не варто сприймати цю підтримку як належне. Потрібно працювати і розвивати стосунки з обома партіями та різними групами впливу у США. І слід доносити їм, що підтримка України входить до стратегічних інтересів Сполучених Штатів.

конгрес байден вибори сша

Знак гривні
Знак гривні