Митрополит УПЦ МП отримав підозру в розпалюванні ворожнечі

За матеріалами Служби безпеки України керуючий однією з єпархій УПЦ МП на Вінниччині отримав повідомлення про підозру.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що незалежна експертиза підтвердила, що митрополит здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями. Відповідні матеріали, зокрема, були розміщені на особистому сайті священника.

"Фігурант отримав повідомлення про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Наразі проводиться весь комплекс слідчо-оперативних заходів для розслідування і проведення експертиз за іншими фактами діяльності митрополита", – йдеться у повідомленні.

472a431d6f36ca1eab7078df68e7a138.jpeg

Як повідомляє Вінницька обласна прокуратура, архієрей, керуючись проросійськими ідеологічними мотивами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, розмістив на вебсайті з російським доменом статтю «С открытым шлемом, без забрала. Заметки на полях последних событий в православном мире» власного авторства. Стаття також була опублікована на офіційному сайті єпархії, якою керує підозрюваний, та в соціальних мережах для загального доступу.

У ній очільник єпархії, зокрема, заперечує самостійність Православної церкви України, називає її священників «самосвятами-раскольниками», Україну у статті він називає «Малороссией» та вважає, що її захопив патріарх Константинопольський Варфоломій І.  

Водночас підозрюваний вважає істинною церквою «Московский Патриархат», який, на його думку, має панувати у православному християнстві. 

Санкцією статті передбачено покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

За даними ЗМІ, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана (Анатолій Єлецьких), в якого 11 жовтня СБУ провела обшуки.

колабораціонізм УПЦ МП сбу релігійна безпека

Знак гривні
Знак гривні