Постраждалі через війну українці подають позов до Високого суду Лондона проти Путіна і ПВК Вагнера

Постраждалі від російської війни проти України, яких представляє британська юридична компанія McCue Jury & Partners, оголосили про подання цивільного позову до Високого суду Лондона проти російського диктатора Володимира Путіна і підконтрольної Кремлю приватної військової компанії Вагнера та її засновника Євгенія Пригожина.

Про це повідомляється на сайті McCue Jury & Partners, інформує Liga.net.

Згідно з повідомленням, ця справа є частиною ширшої кампанії юридичного протистояння громадянського суспільства, що здійснюється міжнародною групою юристів, слідчих та активістів. Незабаром аналогічні справи будуть ініційовані також у США.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна підтримує цю кампанію.

Компанія зазначає, що вперше жертви подали до суду на ПВК Вагнера "за навмисне заподіяння шкоди та страждань шляхом використання тероризму як інструменту війни для просування кримінальних амбіцій злочинного президента".

6074B80B-6CF7-447E-BA6C-B6AE5C2A6CEB_w1023_r1_s.webp

Путін і Пригожин. Фото: AP

Цей судовий позов продемонструє використання терористичних методів та змови між групою Вагнера, Путіним та його клептократією з метою терору українського народу. Таким чином, Велика Британія прагнутиме домогтися виплати справедливих компенсацій жертвам.

Юристи нагадали, що мільярди доларів активів, пов'язаних з ПВК Вагнера, Путіним та його клептократами, було заморожено відповідно до санкцій по всьому світу, проте ще більше активів залишаються розмороженими та продовжують підживлювати російську військову машину. Ця та інші справи в рамках кампанії можуть допомогти гарантувати, що жоден із заморожених активів не буде повернуто воєнним злочинцям, їхній воєнний бюджет буде спустошено, а всі кошти перейдуть безпосередньо до постраждалих.

Колишній прем'єр Британії Борис Джонсон теж підтримав цю кампанію.

McCue Jury & Partners закликала членів світової спільноти, які хочуть підтримати кампанію, зробити свій фінансовий внесок у цю ініціативу. Юристи встановили початкову суму на реалізацію кампанії у розмірі 1 млн фунтів стерлінгів.

юридичний фронт пригожин суд путін воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні