Як діятиме Путін у найближчі місяці: прогнози ISW

Російський диктатор Путін чекає на зиму у сподіванні, що вона створить умови для припинення західної підтримки України. Тим часом він намагатиметься продовжувати звичайні військові операції в Україні задля утримання нині окупованих територій та завоювання нових позицій.

Про це у свіжому звіті пише Інститут вивчення війни (ISW).

"Путін, вочевидь, не залишив надії досягти своїх максималістських цілей в Україні за допомогою військових засобів, які він реалізує паралельно із зусиллями, спрямованими на те, щоб зламати волю України до боротьби та бажання Заходу продовжувати підтримувати Київ", – наголошують аналітики ISW.

Зазначається, що Путін навряд чи піде на ескалацію із застосуванням тактичної ядерної зброї, якщо тільки раптовий крах російської армії не призведе до неконтрольованого просування українських військ по всьому театру воєнних дій. Така ситуація можлива, але малоймовірна.

Крім того, за прогнозами, малоймовірно, що Путін буде прагнути прямого військового конфлікту з НАТО. Однак Путін продовжуватиме натякати на можливість російського тактичного ядерного застосування і нападу на НАТО, щоб зламати волю Заходу продовжувати підтримувати Україну.

Цей прогноз ґрунтується на двох оцінках. По-перше, Путін створює умови для продовження кидання погано підготовлених російських військ безпосередньо у бойові дії в Україні в осяжному майбутньому, замість того, щоб призупинити операції для відновлення ефективних збройних сил. По-друге, теорія перемоги Путіна ґрунтується на використанні суворої зими для того, щоб зламати волю Європи.

За даними експертів ISW, поєднання щойно завершеної часткової мобілізації резерву та щорічного призовного циклу створює ще дві ймовірні хвилі російських військ, які воюватимуть в Україні – одна з них поповнить лави окупантів протягом наступних кількох тижнів, а інша почне вливатися навесні 2023 року.

"Російська часткова мобілізація перекидає війська в Україну зараз таким чином, що, ймовірно, має на меті посилити російську оборону і дозволити російським військам утримувати свої позиції проти очікуваних українських контрнаступальних операцій протягом решти осені та в небезпечний зимовий період. Якщо Путін має намір використовувати російських юнаків, які будуть призвані на військову службу після чотирьох або шести місяців підготовки, він може створити умови для відновлення наступальних операцій російських військ після закінчення весняної відлиги", – стверджують аналітики ISW.

Водночас в інституті зазначають, що російська часткова мобілізація резервістів, яка щойно завершилася, переконливо свідчить про те, що Путін має намір продовжувати воювати до 2023 року, а не розраховувати на певне припинення вогню або на ескалацію, яка могла б завершити війну на його умовах.

"Зусилля Путіна зламати волю Європи спрямовані на те, що через припинення постачання російських енергоносіїв взимку посилиться тиск населення на уряди і європейські держави почнуть приймати вимоги Путіна припинити надання зброї та інших форм підтримки Україні. Однак європейські уряди підготували своє населення до важкої зими, максимально запаслися енергоносіями та створили умови для скорочення споживання енергії навіть за рахунок значних економічних витрат. Ці дії свідчать про те, що європейські лідери готові до тиску, з яким вони, ймовірно, зіткнуться на початку холодного сезону", – констатують аналітики інституту.

Путін може сподіватися, що Європа не зможе протистояти цьому тиску протягом всієї зими, але це стане зрозуміло з настанням найбільших холодів.

Як припускає ISW, Путін матиме змогу спостерігати за впливом зими на волю європейців, щоб вирішити, чи відправляти навесні в Україну своїх призовників, чи вдатися до іншого способу дій.

"Таким чином, Путін створює умови для продовження ведення звичайної війни в осяжному майбутньому, замість того, щоб готуватися до спроб закінчити війну шляхом ескалації або за допомогою якогось "виходу з глухого кута". Звичайно, він завжди може передумати. Але Україна і Захід повинні виходити з того, що Україна матиме ще багато місяців для того, щоб відновити контроль над стратегічно важливими територіями, для чого вона також потребуватиме подальшої широкомасштабної підтримки з боку Заходу", – підсумовують експерти ISW.

фронт західна підтримка путін мобілізація РФ енергетична криза

Знак гривні
Знак гривні