"Може збивати у небі все": компанія-виробник ЗРК NASAMS заявила, що скоро їх розгорнуть в Україні

Компанія Raytheon Technologies передала уряду Сполучених Штатів Америки дві сучасні системи протиповітряної оборони NASAMS, призначені для України, заявив у вівторок її виконавчий директор Грег Хейз.

Про це повідомляє DefenseNews.

“Ми щойно поставили два комплекси NASAMS. Два з них ми передали уряду кілька тижнів тому. Вже скоро їх розгорнуть в Україні. Це система протиповітряної оборони малої дальності, і вона може збивати в небі все: від безпілотників до балістичних ракет і винищувачів“, – сказав Хейз в інтерв’ю CNBC.

США пообіцяли поставити дві системи NASAMS протягом декількох тижнів і ще шість протягом більш тривалого періоду часу. Представники Пентагону заявили, що перші системи NASAMS вдалося придбати швидко, оскільки основна частина систем вже була вироблена.

Високопоставлений чиновник Пентагону заявив в понеділок, що очікується, що NASAMS будуть доставлені "протягом наступних кількох тижнів". Американські військові "продовжуватимуть наполегливо працювати, щоб доставити їх туди якомога швидше", – сказав він.

Грег Хейз заявив, що Raytheon Technologies очікує, що "незабаром" надійде більше замовлень від NASAMS через зростання попиту на продукцію компанії з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

3f54708383e02ad4e9c65c6573b06510-gigapixel-width-1334px2.jpg

ЗРК NASAMS. Фото: alamy.de

Як інформує "Мілітарний", ЗРК NASAMS виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg.

До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg.

Raytheon відповідає за постачання своїх ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120 AMRAAM для цієї системи, а Kongsberg постачає пускові установки.

Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з зенітними ракетами. Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

NASAMS ППО україна-сша захист неба військова допомога

Знак гривні
Знак гривні