Росіяни хочуть прикрити відступ з Херсонщини ударом по Каховській ГЕС, – ISW

Російська влада, вочевидь, створює інформаційні приводи для виправдання запланованого відступу армії РФ та значних територіальних втрат у Херсонській області.

Про це у свіжому звіті пише Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що командувач силами вторгнення в Україні Сєргєй Суровікін під час виступу на російському телебаченні повідомив, що російське військове керівництво змушене приймати "складні рішення" щодо Херсонської області та звинуватив Україну у плануванні обстрілів цивільної інфраструктури в Херсонській області. Колаборант Володимир Сальдо у зв'язку з цим оголосив "евакуацію" в очікуванні "широкомасштабного" українського наступу.

Читайте також: Окупанти оголосили "евакуацію" з правого берега Дніпра. Кім каже, що росіяни готуються обстрілювати Херсон

"Заяви Суровікіна та Сальдо, ймовірно, є спробою створити інформаційні умови для повного відступу росіян за Дніпро, в результаті якого місто Херсон та інші окуповані території в Херсонській області будуть передані українським військам.

Російське військове керівництво, очевидно, зробило висновки з попередніх інформаційних та оперативних невдач під час нещодавнього українського контрнаступу в Харківській області й тому, ймовірно, намагається пом'якшити інформаційні та оперативні наслідки нездатності захиститися від чергового успішного наступу українських військ", – пишуть аналітики інституту.

DraftUkraineCoTOctober19,2022.png

У ISW додають, що російські війська також створюють інформаційні умови для проведення атаки під чужим прапором на Каховську ГЕС.

"Російські військові можуть вважати, що прорив греблі може прикрити їхній відступ з правого берега Дніпра і запобігти або затримати просування українських військ через річку. Суровікін заявив 18 жовтня, що він отримав інформацію про те, що Київ має намір підірвати греблю Каховської ГЕС, що, за його словами, спричинить руйнівні повені в Херсонській області. Цю заяву згодом повторив колаборант Сальдо.

Російська влада, ймовірно, цими попередженнями про нібито український удар по Каховській ГЕС хоче створити інформаційні умови для того, щоб російські війська пошкодили греблю і звинуватили Україну в подальших збитках і загибелі людей, використовуючи при цьому повені для прикриття власного відступу далі на південь в Херсонську область. Кремль може спробувати використати таку атаку під чужим прапором, щоб затьмарити новину про третій принизливий відступ російських військ, цього разу із західного Херсона. Така атака також сприяла б продовженню брехливої російської інформаційної операції, яка зображує Україну як терористичну державу, що навмисно нападає на цивільне населення", – зазначають експерти.

У ISW наголошують, що Росія продовжує використовувати "евакуацію" як прикриття для масового примусового вивезення цивільних людей з окупованих Росією територій України.

"Кремль, схоже, не отримує жодних економічних вигод від переселення десятків тисяч українців до Росії, що свідчить про те, що метою такого виселення є як зашкодити довгостроковому економічному відновленню України після повернення її територій, так і, що більш важливо, підтримати російську кампанію етнічних чисток, яка намагається викорінити українську ідентичність і культуру. Росіяни також можуть мати намір залучити "евакуйованих" українців до своїх збройних сил, компенсувавши втрати та невдачі часткової мобілізації", – пишуть аналітики інституту.

Експерти додають, що оголошений Путіним 19 жовтня "воєнний стан" є юридичним театром, призначеним для легітимізації дій, які російські військові мають здійснити або вже здійснюють, створюючи основу для майбутньої мобілізації та внутрішніх обмежень. Путін оголосив про різні рівні "готовності до воєнного стану" по всій РФ та на окупованих Росією українських територіях. Ці декларації окреслюють чотири рівні готовності, починаючи від "максимального" (повномасштабний воєнний стан в окупованих Росією Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях) до "базового" (по всій Росії).

"Путін офіційно не оголосив воєнний стан за межами Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, але замість цього доручив територіям за межами України розробити правову базу, необхідну для підтримки російської мобілізації. У промові Путіна оголошення воєнного стану в чотирьох окупованих Росією частинах України розглядалося як продовження статус-кво воєнного часу, пристосованого до російських правових рамок після незаконної анексії Росією цих територій", – зазначають експерти інституту.

провокації рф Відступ росіян херсон окуповані території

Знак гривні
Знак гривні