"Глибока зміна характеру війни": підсумки та наслідки масованої атаки Росії на інфраструктуру

ТЕКСТИ проаналізували не лише підсумки, а й наслідки терористичних атак Росії на критичну інфраструктуру українських міст: Росія дедалі більше маргіналізується, союзники обіцяють нам стійку підтримку і ППО, а у Китаї заговорили про повагу до суверенітету і територіальної цілісності.

У Генштабі ЗСУ підбили підсумки масованого обстрілу України, який здійснила Росія 10 жовтня.

"Протягом попередньої доби (10 жовтня, – ред.) окупанти завдали понад 61 ракетний та 32 авіаційних удари, здійснили близько 92 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

73 повітряні цілі було знищено підрозділами протиповітряної оборони на різних напрямках, з них – 46 крилатих ракет та 27 безпілотних літальних апаратів", – йдеться у повідомленні.

10 жовтня Росія застосувала крилаті ракети повітряного, морського та наземного базування, балістичні ракети, зенітні керовані ракети, розвідувальні та ударні БПЛА типу “Shahed-136”.

"Сили та засоби протиповітряної оборони Повітряних Сил, Сухопутних військ ЗС України та наші зенітні розрахунки знищили більшість смертоносних ракет і боєприпасів. В умовах такої інтенсивності завдання ударів одночасно з усіх напрямків вони продемонстрували професійність і відданість справі.

Ми змушені відбивати ці атаки, застосовуючи озброєння радянських часів, яке до того ж маємо в недостатній кількості.
Безпека України та всієї Європи – в майстерних руках наших воїнів", – наголосили у Генштабі.

311566391_430290489284035_4380497081635882475_n.jpg

Схема ранкових російських ударів по Україні 10 жовтня. Джерело: Генштаб ЗСУ

Внаслідок масованого ракетного удару за минулу добу постраждала інфраструктура більш ніж 30 населених пунктів. Це, зокрема, Київ, Львів, Рівне, Житомир, Тернопіль, Хмельницький, Івано-Франківськ, Вінниця, Прилуки, Ніжин, Конотоп, Харків, Кременчук, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса.

Загинули та були поранені мирні громадяни України. Згідно з інформацією ДСНС, за попередніми даними, унаслідок російських атак загинуло 19 людей, ще 105 були травмовані.

Загроза завдання ворогом ракетних ударів по критичній інфраструктурі та мирних кварталах залишається, наголосили у Генштабі.

Читайте також: Реакція на масований обстріл: Байден пообіцяв надати Україні передові системи ППО

Водночас міністр оборони Олексій Резніков заявив, що, хоча росіяни й раніше били ракетами по енергетичній інфраструктурі, житловим будинкам, школам і лікарням в Україні, але масована атака 10 жовтня красномовно свідчить про їхню розгубленість і знервованість.

"Ця атака контрпродуктивна і матиме для Росії руйнівні наслідки. По-перше, Москва не досягла жодної військової мети. Жодної. Навпаки – наші захисники та захисниці отримали додаткову мотивацію швидше вигнати ворога, який обстрілює міста в тилу, де живуть їхні близькі.

По-друге, тепер непотрібні жодні додаткові аргументи, щоб доводити: Росія – це держава-терорист, держава – спонсор тероризму. Усі, хто після цього спробує співпрацювати з РФ, заперечувати терористичну сутність московського режиму, будуть мати очевидні проблеми з поясненнями. Уникнення чіткої позиції – це фактична підтримка злочинів.

По-третє, якщо останніми місяцями у розмовах з партнерами нам доводилося шукати способи не допустити «втоми» від України, то тепер росіяни все зробили за нас. Вони чітко показали, що свідомо влаштовують гуманітарну кризу, яка вдарить не тільки по Україні, а по всій Європі, адже знищення інфраструктури життєзабезпечення може спровокувати нові хвилі біженців", – зазначив міністр оборони.

Читайте також: Німеччина постачає Україні систему ППО IRIS-T SLM

Резніков додав, що на цьому тлі значно простіше пояснювати, навіщо нам дуже швидко потрібна додаткова зброя, насамперед – засоби ППО та ПРО.

"Наші фахівці довели свою майстерність, збивши ледь не половину ракет та дронів-камікадзе. Надавши силам оборони України більше засобів, можна суттєво знизити рівень загрози з повітря.

Найближчими днями під час зустрічей у форматі «Рамштайну» та у штаб-квартирі НАТО буде потрібно менше слів. Росіяни самі роблять, щоб максимально розширити перелік законних цілей для нейтралізації ризиків",– резюмував Резніков.

Читайте також: Українці відреагували на обстріли збільшенням пожертв для ЗСУ, зібравши за кілька годин десятки мільйонів "на помсту"

Тим часом, як повідомляє Bloomberg, під час поїздки на захід країни президент Франції Еммануель Макрон заявив, що удари Росії по українській інфраструктурі є "глибокою зміною характеру" війни. Макрон додав, що після повернення до Парижа він скличе своїх військових і дипломатичних радників "для аналізу ситуації".

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єрка Естонії Кая Каллас записали спільне звернення до українців у зв’язку з масованими ракетними ударами РФ, стоячи поруч з кордоном Євросоюзу та Росії.

"Путінська Росія ще раз продемонструвала світу, за що вона виступає – за варварство і терор. Для відповідальних за це мають бути наслідки. Я знаю, що українців цим не залякати. І українці знають, що ми будемо поруч з вами – стільки, скільки буде необхідно", – наголосила президентка Єврокомісії.

"Що ми справді маємо зробити – це надати вам засоби ППО від союзників, щоб Україна могла захистити свої міста і цивільне населення", – сказала прем’єрка Естонії Кая Каллас.

Водночас президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати рішуче засуджують ракетні удари Росії по Україні, які вбили та поранили мирних жителів і знищили цілі без військового призначення.

"Ці напади лише ще більше зміцнюють наше зобов’язання підтримувати народ України стільки, скільки буде потрібно. Разом із нашими союзниками та партнерами ми продовжуватимемо примушувати Росію платити ціну за свою агресію, притягати Путіна та Росію до відповідальності за її звірства та воєнні злочини та надавати підтримку, необхідну українським військам для захисту своєї країни та свободи", – сказав Байден.

Після того, як Росія посилила атаки на українські міста, прем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс анонсувала звернення до "Великої сімки" з проханням залишатися непохитними у своїй підтримці України та провести термінову зустріч лідерів НАТО, повідомляє Reuters.

Після розмови з Володимиром Зеленським президент Польщі Анджей Дуда заявив, що обговорюватиме з іншими лідерами світу необхідність ізоляції Росії, яка вчинила 10 жовтня масові воєнні злочини.

У Китаї та Індії також відреагували на масовані ракетні удари росіян по критичній інфраструктурі. закликавши до деескалації.

Прессекретарка МЗС КНР Мао Нін заявила на брифінгу, що всі країни заслуговують на повагу їхнього суверенітету та територіальної цілісності. "Необхідно надавати підтримку всім зусиллям, які сприяють мирному врегулюванню кризи", – сказала Нін.

Представник МЗС Індії Аріндам Багчі зазначив, що країна запропонує "підтримку зусиль із припинення бойових дій". "Індія глибоко стурбована ескалацією конфлікту в Україні, зокрема ударами по інфраструктурі та загибеллю мирних жителів", — заявив Багчі.

ізоляція рф росія терорист ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні