Російський удар по енергетичній інфраструктурі: українці готуються до відключень

НЕК “Укренерго” попереджає про можливі перебої з енергопостачанням та віялові відключення. Внаслідок масованої ракетної атаки Росії пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об’єктів у восьми регіонах України (станом на 11 ранку 10 жовтня). Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Пожежа на об'єкті інфраструктури в Івано-Франківську внаслідок влучання російськох ракети. Фото: Молодий Буковинець
Пожежа на об'єкті інфраструктури в Івано-Франківську внаслідок влучання російськох ракети. Фото: Молодий Буковинець

"Чимала частина ракет влучила в енергосистеми різних міст. Під прицілом енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра і Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, загалом весь південь. Це може вплинути на стабільність енергозабезпечення, тому потрібно бути готовими до наслідків таких обстрілів аж до віялових відключень", - зазначив Кирило Тимошенко, заступник голови офісу президента.

Влада закликає закликає українців економити електроенергію та знизити енергоспоживання у години пік – з 17 до 22-ї години з метою запобігання надмірного навантаження на резервні джерела живлення, які під’єднали після ракетних ударів. Перш за все варто вимкнути бойлери, електрообігрівачі, пральні машини, пилососи, електроплити, кондиціонери тощо.

Про перебої з електро- і водопостачанням внаслідок ударів по енергетичній інфраструктурі повідомили представники місцевої влади у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Житомирі, Хмельницькому.

– Близько 90% міста – без електропостачання, – пише в телеграм-каналі Львівської міськради перший заступник міського голови Андрій Москаленко. – Не курсують трамваї і тролейбуси. Вода подається через резервне живлення, виникли труднощі із стільниковим зв’язком.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив про застосування графіків аварійного відключення електропостачання споживачам у Києві та Київській області. За його словами, тиск у мережі з метою відновлення водопостачання споживачам уже нормалізували. В КМДА радять зробити запас питної води, зарядити телефони, підготувати павербанки та ліхтарики.

Близько п'ятої вечора Шмигаль пообіцяв, що більшість об'єктів енергетичної інфраструктури відновлять до кінця дня 10 жовтня, частина запрацює наступного дня.

злочини РФ ракетний удар російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні