Як змінилася Британія після коронації Єлизавети II у 1953 році, – The Economist

"Менше дітей, менше шахтарів, менше капусти", – іронізує британський тижневик. ТЕКСТИ наводять переклад статті.

Королева вийшла заміж у віці 21 року і народила свою першу дитину, Чарльза, у 22 роки. У цьому вона була досить типовою для своїх сучасниць. У 1953 році 65% пологів припадало на жінок, молодших за 30 років, тоді як сьогодні цей показник становить 40%. Поза шлюбом народжувалося лише 5% дітей, сьогодні ця частка сягає 51%. Але у Єлизавети було ще троє дітей, що робило її незвичайною. Вона народилася 1926 року. У середньостатистичної жінки, яка народилася того року, за все життя було 2,2 дитини. Монархам властиво перестраховуватися у цьому сенсі: англійська історія рясніє прикладами хаосу, який виникає, коли лінія престолонаступництва непевна.

Єлизавета також була незвичайна тим, що мала роботу, хоча й унікальну. 1953 року жінки становили 32% зайнятого населення; сьогодні їх 48%. Тоді особливо рідко траплялося, щоб мати маленьких дітей працювала поза домом. Перепис населення 1951 року показав, що так робив лише кожен шостий.

20211023_BLP510.jpg

Єлизавета II правила Британією 70 років. Фото: The Economist

Її перша публічна роль, ще до початку виголошення промов, була у Допоміжній територіальній службі, де вона навчилася ремонтувати та керувати машинами швидкої допомоги та джипами. І більшу частину свого життя вона провела у компанії нинішніх та колишніх військовослужбовців. У цьому сенсі вона була типовою представницею свого покоління. У рік коронації Єлизавети британський уряд все ще чекав від чоловіків проходження військової служби, і так триватиме ще десятиліття. Збройні сили поглинали величезну частку державних витрат. У 1953-54 роках на оборону пішло близько 9% національного доходу Великої Британії – у півтора раза більше, ніж на Національну службу охорони здоров'я та державну освіту разом узяті.

У 1953 році деякі харчі, особливо м'ясо та молочні продукти, все ще підлягали нормуванню воєнного часу. І британський раціон був дуже обмеженим. Середня людина – чоловік, жінка та дитина – споживала 63 унції (1,78 кг) свіжої картоплі на тиждень, майже вп'ятеро більше, ніж сьогодні. Другим за значущістю овочем була капуста. Люди з'їдали шість унцій цього овочу на тиждень, що ушестеро більше, ніж сучасні британці. На кухнях, мабуть, пахло сіркою.

Однак люди могли цього й не помітити, бо в рік коронації всюди відчувалися два інші запахи. Одним з них був тютюн. Курили майже всі чоловіки та багато жінок: дослідження, проведене в 1951 році, показало, що 87% лікарів-чоловіків, старших за 35 років, курять. Через рік після коронації те саме дослідження представило переконливі докази того, що куріння пов'язане з раком легень. Тривалий спад куріння почався через кілька років.

Іншим поширеним запахом був вугільний дим. Вугілля приводило у рух британські заводи та потяги, виробляло електроенергію та опалювало будинки. У 1953 році в країні було видобуто 230 млн тонн вугілля – понад чотири тонни на людину. У вугільній промисловості працювало близько 700 000 осіб. Але до 2019 року виробництво вугілля у Великій Британії становило лише 1 млн тонн.

20220903_WOC001-Artboard_1-589.png

Інфографіка: The Economist

Британія глибоко змінилася в деяких аспектах, які не зафіксовані. Наприклад, у 1953 році країна була набагато білішою. Але невідомо, наскільки білою, тому що перепис населення не запитував про расову приналежність до 1991 року. Одностатеві партнерства були оповиті таємницею. Про віру людей у ​​середині XX століття було відомо менше, ніж сьогодні, хоч тоді релігія мала значно більше значення, ніж зараз.

Лише в кількох аспектах британське суспільство, здається, повертається до моделей року коронації. Розлучення були вкрай рідкісні в 1953 році, коли їх було всього 30 000. Потім їх число неухильно зростало, досягнувши свого піка в 1992 році – в рік, коли двоє дітей королеви розійшлися зі своїми партнерами, – і склавши понад 160 000. Але нині розлучатися знову стали рідше, ймовірно, здебільшого тому, що люди стали набагато рідше одружуватися, поки не будуть впевнені у своєму партнері. У наші дні щорічна кількість розлучень коливається близько 100 000. Населення Лондона сьогодні приблизно таке саме, яким воно було в середині 20-го століття. За цей час він втратив 2 млн осіб (через необдуману політику переселення представників робітничого класу зі столиці до нових приміських міст), а потім знову повернув приблизно стільки ж.

Сім десятиліть, що минули з моменту коронації Єлизавети до її смерті, встановили рекорд, який, ймовірно, ніколи не буде перевершено. Спостерігачі за подальшими коронаціями, можливо, ніколи більше не будуть так сильно відрізнятися одне від одного. Якщо не станеться дуже драматичних соціальних потрясінь або не з'являться нові технології, які значно продовжують життя, Британія під час правління наступників королеви зміниться менше, ніж за Єлизавети.

зміни велика британія королева єлизавета

Знак гривні
Знак гривні