Біля кордонів з Білоруссю великі пожежі. Але, ймовірно, київський смог має інше походження (КАРТА)

На початку вересня Київ накрило смогом, в окремі дні датчики та спеціалізовані сервіси вказували на те, що якість повітря в столиці – чи не найгірша в світі. Офіційно в Державній службі з надзвичайних ситуацій називали близько півдесятка населених пунктів у різних куточках Київської області, пожежі в яких могли стати причиною задимлення міста. Карти, які вивчили ТЕКСТИ, показують, що інтенсивність цих пожеж значно поступається великим вогнищам у Зоні відчуження.

Наприкінці серпня – на початку вересня Київ уже традиційно накриває смогом від торфовищ. Зазвичай причиною називають родовища у західному передмісті, в районі Ірпеня. Проте цього року, за даними ДСНС, горить щонайменше з трьох боків від столиці.

Зокрема, у зведеннях рятувальників фігурували:

- села Стоянка, Звижівка, Шибене Бучанського району (1 вересня)

- село Феневичі Вишгородського району (1 вересня)

- село Соснівка Вишгородського району (1 вересня, 2 вересня, 4 вересня, 5 вересня, 6 вересня)

- село Михайлівка-Рубежівка Бучанського району (1 вересня, 7 вересня)

- село Лісне Бучанського району (4 вересня)

- село Перше Травня Броварського району (5 вересня)

- село Катюжанка Вишгородського району (6 вересня, 7 вересня)

- село Нові Безрадичі Обухівського району (7 вересня)

Утім, соцмережами також ширилися теорії про те, що горить великий масив лісу вздовж кордону з Білоруссю, який не гасять через замінованість території. Що показують відкриті дані?

Ми вирішили взяти інформацію про пожежі, яку оприлюднює NASA, і порівняти їх із даними про напрямок вітру із датасетів Центральної геофізичної обсерваторії ім. Б. Срезневського (вітер у Києві станом на 09 годину ранку вказаної доби – з 28 серпня по 6 вересня). Крім того, ми також нанесли на карти відомі торфовища, адже їх багато в околицях Києва, і коли довго стоїть суха погода, багато з них «тліє», викликаючи задимлення.

small_maps.jpg

Що ми побачили на картах? Найбільше вогнище – в районі ст. «Вільча» у Зоні відчуження поруч з білоруським кордоном, де протягом усіх десяти днів спостерігаються пожежі. Так само у певні дні видно вогнища ближче до «Рудого лісу».

Значно менш інтенсивними, за даними NASA, є пожежі в районах сіл, які називають у зведеннях ДСНС. Деякі з цих пожеж були настільки незначними, що супутник міг просто їх не зафіксувати (знімок робиться один раз на добу).

6 днів із 10 вітер в сторону Києва дув саме зі сторони концентрації пожеж, з північного заходу. Тому цілком імовірно, що саме цей напрямок є джерелом найбільшого забруднення. На заперечення цього здогаду – дані про набагато чистіше повітря в столиці в останні дні навіть попри те, що пожежі в районі кордону залишаються інтенсивними. Таким чином, із набагато більшою вірогідністю задимлюють Київ саме торфовища поблизу, а не віддалені лісові пожежі у Зоні відчуження.

Детальніше про задислення від торфовищ читайте унашому проекті Тортури димом

журналістика даних datavis супутник погода пожежі торф'яники київщина супутникові знімки

Знак гривні
Знак гривні