У російському уряді прогнозують глибоку рецесію і серйозне падіння економіки, – Bloomberg

У російському уряді прогнозують глибоку рецесію через західні санкції. Там побоюються серйозного падіння деяких секторів економіки та масового «відтоку мізків» із країни.

Про це йдеться у внутрішній доповіді російського уряду, з яким ознайомився Bloomberg, інформує "Бабель".

Зараз російські урядовці підготували три можливі сценарії розвитку економіки до 2030 року, усі вони прогнозують падіння ВВП щонайменше до 2024 року.

Перший прогноз — цільовий. Він передбачає, що у 2022 році економіка РФ впаде на 2,9%, у 2023-му — на 3,8%, у 2024-му — на 1,3%, але в наступні роки почне зростати та досягне у 2030 році показника в 16,9% зростання економіки.

Другий прогноз — інерційний — передбачає, що російська економіка відновить зростання аж у 2028 році. Найбільше падіння очікується у 2023 році — на 8,3%.

Третій прогноз — стресовий — передбачає, що російська економіка так і не зможе відновити ріст до 2030 року. Згідно з цим прогнозом, навіть у 2030 році російський ВВП впаде на 3,6%, а найбільше падіння прогнозують на 2024 рік — аж на 11,9%.

Усі ці прогнози базуються на тому, що західні країни продовжать посилювати санкції, а також що обмеження введуть ті держави, які досі їх не запроваджували.

Також у звіті детально описується те, як Росія зіткнулася фактично з «блокадою», що зачепила майже всі сфери транспорту. Це значно ускладнює торгівлю з іншими країнами. В уряді прогнозують і втечу спеціалістів за кордон — там вважають, що до 2025 року з РФ виїдуть до 200 тисяч ІТ-фахівців.

Протягом наступних років деякі галузі російської економіки ризикують майже повністю зруйнуватися або перестати бути «драйверами економіки». Ідеться насамперед про нафтогазову промисловість. Заборона на продаж газу призведе до втрати близько $6,6 мільярда доходів, які не вдасться компенсувати навіть у середньостроковій перспективі.

Крім цього, у звіті описуються деякі сценарії щодо конкретних галузей. Наприклад, там зазначають, що в сільському господарстві 99% розведення птахів залежить від іноземного імпорту. Це саме стосується і насіння для деяких культур. В авіації 95% пасажиропотоку перевозиться на західних літаках. У машинобудуванні лише 30% обладнання має російські деталі. У фармацевтиці майже 80% виробництва залежить від іноземної сировини.

економіка рф санкції деградація росії

Знак гривні
Знак гривні