Вибухи в районі Джанкоя – серйозний удар по залізничній логістиці росіян, – OSINT-аналітик

Військовий експерт і дослідник воєнної історії ChrisO аналізує, яке значення мають сьогоднішні вибухи в окупованому Росією Криму. Наводимо переклад треду.

За повідомленнями, вибух стався в селищі Майське або поряд з ним, за 21 км на схід від великого автомобільного та залізничного вузла Джанкой. Росіяни вже заявили, що це вибух боєприпасів (що зрозуміло з відео, розміщеного різними людьми).

FaQveq9XoAELImf1.jpg

Залежно від того, де саме міститься осередок вибуху, це може мати велике стратегічне значення. Через Майське проходить єдина пряма залізнична гілка з Росії до Криму (найближча пасажирська станція розташована в сусідньому селі Азовське).

FaQvfTlXgAA7Unl2.jpg

Тому можливо, що цей вибух перерізав один із головних російських маршрутів до Криму та Півдня України. Це буде особливо важко виправити, якщо боєприпаси, що не розірвалися, розкидані на великій території.

Після попередньої атаки HIMARS на російський ешелон з боєприпасами в Брилівці на лінії Джанкой – Херсон я припустив, що росіяни, ймовірно, намагатимуться перемістити свої склади боєприпасів та пункти пересадки з вантажівок на поїзди в місця за межами зони дії HIMARS.

Читайте також: Як ЗСУ задля знищення ешелону РФ скористалися обмеженнями залізниці у районі Брилівки

І як зазначає @igorsushko, ракети GMLRS, які запускає Україна зі своїх HIMARS, не можуть досягти Джанкоя. Отже, звалище в Майському може являти собою скупчення боєприпасів, які, як сподівалися росіяни, тепер недоступні для українців

(Схоже, що це було звалище просто неба за кількасот метрів від залізничних колій. Станція в Азовському, мабуть, була місцем розвантаження. Дорога M17/E97 – один із двох магістральних маршрутів до Східного Криму – проходить трохи північніше, що робить її зручним перевалковим пунктом).

Як зазначив @TrentTelenko та інші, така відстань значно скорочує частоту, з якою Росія може поповнювати запаси на передовій – наприклад, Майське міститься за 233 км, це 4 години їзди від Херсона. Таким чином, просто необхідність залишатися поза зоною досяжності HIMARS обмежує росіян.

Не виключено, що вибух боєприпасів у Майському був випадковістю – Росія втратила величезну кількість боєприпасів і тепер, ймовірно, покладається на старі запаси, які зазвичай менш стабільні. Подібні випадки цілком можливі, коли використовується ручна праця.

Також повідомляється, що стався вибух на трансформаторній станції у Джанкої. Це може бути пов'язане з основною залізничною гілкою Сімферополь – Джанкой – Мелітополь, яка електрифікована (на відміну від лінії через Майське).

FaQxnEiWQAAitLJ.jpg

Не схоже на збіг, що обидві події сталися того самого ранку. Чи може це бути скоординованою українською атакою, можливо, із застосуванням диверсій, щоб паралізувати російський залізничний транспорт у Криму?

вибухи в криму втрати ворога окуповані території

Знак гривні
Знак гривні