Україна вимагає не допустити судилища над полоненими у Маріуполі і направити представників ООН і МКЧХ до Оленівки

Сили безпеки та оборони оприлюднили спільну заяву щодо полонених захисників Маріуполя.

У заяві йдеться про те, що операція з порятунку 2,5 тис. захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом, щоб зберегти їм життя.

Як зазначається, альтернативи на кшталт екстракшн не було, стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на "Азовсталі" насамперед тяжкопоранених. Адже запаси необхідних медикаментів закінчувалися.

"Саме тяжкопоранених нам вдалося врятувати першими під час обміну в червні: 144 особи, з яких 95 – захисників Маріуполя, вже повернули. Більшість із них мали тяжкі поранення. Станом на зараз вони отримали необхідну медичну допомогу та реабілітацію", – наголошується у заяві.

Також повідомляється, що усі державні інституції працюють над тим, щоб повернути оборонців Маріуполя та усіх українців, які перебувають у полоні ворога. "Водночас ми підтримуємо зв’язок із родинами полонених військовослужбовців та виконуємо зобов’язання щодо їхнього соціального захисту", – додали у Силах безпеки та оборони.

Тим часом, як наголошується у заяві, Російська Федерація не дотримується зобов’язань, нехтує домовленостями, не визнає міжнародних норм і правил ведення війни. З огляду на це питання обміну полоненими є складним і чутливим.

"Зі свого боку Україна постійно звертається до міжнародних організацій та світових лідерів, привертає увагу світу до дій, які чинить ворог з українськими військовими, які перебувають у полоні.

Ми закликаємо увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями.

Вимагаємо негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім – Оленівки", – резюмується у заяві.

Нагадаємо, у зруйнованому та окупованому Росією Маріуполі загарбники готуються до судилища над українськими військовополоненими у будівлі міської філармонії. Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

азовці червоний хрест оон маріуполь полонені

Знак гривні
Знак гривні