€1,5 млрд на військову допомогу Україні: підсумки донорської конференції у Копенгагені

Понад 20 країн взяли участь у Конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені.

Делегації були представлені главами оборонних відомств, заступниками або іншими високопосадовими представниками, інформує "Мілітарний".

Міністр оборони Данії Мортен Бедсков повідомив, що було акумульовано понад 1,5 млрд євро для військової допомоги Україні.

Зокрема, Данія додатково виділяє 110 млн євро на військову підтримку України.

Також повідомлялось, що Німеччина планує зробити свій внесок, який «буде трохи ширшим, ніж у форматі Рамштайну».

«Ваша стійкість непереможна, але ви не можете вистояти в цій нерівній війні самотужки. Ми всі повинні продовжувати надавати та збільшувати підтримку України зброєю, тренуваннями, розмінуванням, фінансово. І сподіваюсь, що ми зможемо тут сьогодні узгодити ще більше внесків, і, звичайно, Данія готова виконати свою частину. Сьогодні ми можемо оголосити про новий внесок розміром 110 млн євро на зброю, оснащення та тренування», – сказала прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

copenhagenukraine2022-logo-2022-artikel.jpg

Логотип конференції

Прем’єр Данії наголосила на тому, що нинішня війна стосується не лише територій та кордонів, це війна переконань: між демократією і тиранією та за ті цінності, на яких ґрунтується Європа, вільний світ.

На донорській конференції партнерів України у Копенгагені виступив також президент Володимир Зеленський. «Ніхто не зможе зупинити вітер, який нестиме радіацію, але всі ми разом здатні зупинити державу-терориста Росію», – заявив Зеленський.

Міністр оборони України Олексій Резніков на конференції повідомив, що зараз визначено кілька пріоритетних груп спроможностей, які Збройні Сили України мають набути для досягнення поставленої мети.

«Вони включають: посилення спроможностей з обмеження та заборони доступу і маневру (anti-access and area denial) з метою захисту північно-західної частини Чорного моря, забезпечення повітряної оборони великих міст та об’єктів критичної інфраструктури, захист кордону з Білоруссю, а також конкретні спроможності, які нам потрібні для стабілізації лінії фронту та створення умов для контрнаступальної операції», – повідомив Резніков.

партнери України військова допомога протидія рф глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні