Що відбувається на Запорізькій АЕС і як реагує світ на ядерний шантаж Росії

Україна надіслала в ООН та МАГАТЕ листи з вимогою направити безпекову місію на ЗАЕС, світова спільнота "стурбована і занепокоєна", але для роботи місії потрібна згода не лише України, а й РФ.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав генерального секретаря ООН і МАГАТЕ направити безпекову місію на захоплену росіянами Запорізьку атомну електростанцію.

"Вчергове закликаю генерального секретаря ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити можливих заходів для направлення безпекової місії на Запорізьку АЕС, повністю демілітаризувати територію АЕС та надати гарантії безпеки співробітникам атомної станції та мешканцям міста Енергодар для обслуговування станції. Сьогодні підготовлено та відправлено відповідні листи", – зазначив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що РФ продовжує акти ядерного тероризму по щодо об’єктів ЗАЕС та її персоналу: "Згідно з міжнародними нормами, актом ядерного тероризму вважається вже сам напад на об’єкт, де працюють з ядерними або радіологічними матеріалами. Під “ядерний тероризм” підпадають також і дії, які ставлять на меті порушити, саботувати або маніпулювати операціями, які відбуваються на станції, що може призвести до викиду радіоактивності".

Лубінець нагадав, що, за інформацією Головного управління розвідки, територія ЗАЕС наразі є замінованою, а окремі співробітники станції піддаються катуванням і насильницьким зникненням, їм надходять погрози. А це загрожує життю співробітників і перешкоджає нормальній роботі об’єкта.

Омбудсмен заявив про кричущу загрозу від перебування російських військових на ЗАЕС не лише для десятків мільйонів українців, а й для усього світу.

Також сьогодні, 8 серпня, компанія Енергоатом повідомила, що росіяни вже відкрито шантажують увесь світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати.

«У своїй заяві начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ генерал-майор Валерій Васильєв, котрий зараз командує гарнізоном ЗАЕС, сказав, що «тут будет или русская земля, или выжженная пустыня», – стверджують в Енергоатомі.

На погрози окупантів уже відреагував голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, вимагаючи відповідної світової реакції на терористичні погрози РФ

«Заяви окупантів про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати, перед цим обстріли, говорять лише про те, що путінські війська геть сказилися та ставлять світ перед загрозою ядерної катастрофи», – написав він.

Водночас Інститут вивчення війни (ISW) вказує, що повідомлення Васильєва є непрямим, не претендує на те, щоб бути офіційною заявою чи заявою, зробленою на офіційному новинному чи урядовому сайті РФ, і відвертає увагу від реальних ризиків ядерної катастрофи з вини Росії на ЗАЕС.

Читайте також: Росія перетворює Запорізьку АЕС на військову базу, – WSJ

Нагадаємо, що 5-7 серпня окупанти кілька разів обстріляли промисловий майданчик атомної електростанції, пошкодивши високовольтну лінію автотрансформатора, азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. Після обстрілів довелося розвантажити та відключити четвертий енергоблок.

Станом на понеділок, 8 серпня, ЗАЕС продовжує працювати з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, повідомили в НЕК «Енергоатом».

Після інформації про обстріли з боку Росії на ЗАЕС генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав російських окупантів надати міжнародним інспекторам доступ до Запорізької атомної станції. Як зазначає Reuters, Ґутерріш підкреслив, що  Міжнародному агентству з атомної енергії  потрібен доступ до АЕС. «Ми повністю підтримуємо МАГАТЕ у всіх його зусиллях щодо створення умов для стабілізації станції», – додав генсекретар ООН.

Своєю чергою генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі наполягає на терміновій інспекції захопленого росіянами ядерного об'єкта.

«Це має припинитись негайно. Щоб не допустити виходу ситуації з-під контролю, я готовий очолити безпекову місію МАГАТЕ на найбільшу атомну електростанцію України», – заявив він.

Але для роботи місії потрібна згода України та РФ, нагадав Гроссі.

За матеріалами Zn.ua.

запорізька аес ядерний шантаж рф росія терорист

Знак гривні
Знак гривні