США значно сильніші за Росію. Час нарешті це показати, належно озброївши Україну – WP

У своїй авторській колонці для The Washington Post письменник, викладач і воєнний історик Макс Бут закликає США бути рішучішими у питанні постачання зброї Україні. Наводимо переклад тексту.

Війна в Україні перейшла до третьої фази.

Перша фаза, що розпочалася 24 лютого, полягала у спробі Росії взяти Київ. Вона закінчилася невдачею завдяки жахливій російській логістиці та вмілій українській обороні.

Друга фаза розпочалася у середині квітня, коли російський диктатор Путін зосередив свої сили на Луганській області. Цей етап, який супроводжували безперервні російські артилерійські обстріли, закінчився на початку липня відступом українських військ з Луганщини.

На третьому етапі війни ЗСУ займають сильні оборонні позиції в Донецькій області й ефективно завдають ударів у відповідь з високомобільних артилерійських ракетних систем та іншої зброї дальньої дії, що поставляється Заходом. HIMARS, зокрема, змінили перебіг подій, дозволивши українцям знищити понад 100 важливих цілей, як-от російські склади боєприпасів та командні пункти.

Якщо Україна здатна так ефективно воювати, маючи всього лише 12 HIMARS (скоро їх стане 16), уявіть, що вона може зробити, маючи на десятки більше такої зброї й ракети ATACMS, які використовують ту саму платформу, але мають майже учетверо більшу дальність. Також Україну слід посилити західними танками та винищувачами. Якщо Захід поставить усі ці озброєння, Україна зможе розпочати контрнаступ, щоб повернути втрачені землі на півдні та сході та закінчити війну.

Адміністрація Байдена повільно надає більше HIMARS і вперше навіть обговорює можливість постачання західних винищувачів (після того, як у березні було скасовано польський план передачі МіГ-29). Але ATACMS досі не на порядку денному. Як пояснив минулого тижня радник національної безпеки Джейк Салліван, адміністрація не хоче йти "шляхом, що веде до Третьої світової війни". Україні навіть не дозволяють використовувати свої HIMARS, щоб припинити обстріли Харкова, оскільки російська артилерія стріляє з території РФ.

Читайте також: Скоротити війну. Україні слід надати 60 HIMARS, щоб змінити баланс сил – WP

Цей стратегічний розрахунок не має сенсу. Невже Салліван справді вважає, що Путін почне Третю світову війну, якщо Сполучені Штати постачатимуть ракети з радіусом дії до 300 кілометрів, але утримуватиметься, доки ми поставляємо тільки ракети дальністю близько 70 кілометрів? Або що постачання систем HIMARS, NASAMS, 155-мм гаубиць, безпілотників Phoenix Ghost, Javelins та Stingers не є надто провокаційними – а ось винищувачі та танки були б?

Президент Байден має рацію, не посилаючи американські війська у прямий бій з російськими, але все інше має бути доступним – від ATACMS до F-16 та танків Abrams. Радянський союз без вагань постачав Північній Кореї та Північному В'єтнаму винищувачі, щоб збивати американські військові літаки. (Радянські льотчики навіть літали в Північну Корею.) Чому б нам не відплатити тією самою монетою?

На початку війни в Україні були побоювання, що Путін діє настільки ірраціонально, що може застосувати ядерну зброю. Але якщо останні п'ять місяців нас чомусь і навчили, то це тому, що, хоча різник із Бучі – зло, він не ірраціональний самогубець.

Путін відкликав війська з Києва, коли стало зрозуміло, що вони програють, і прагматично, хоч і безжалісно, використав російську артилерію на Луганщині. Путін практично проігнорував чутки про удари України по військових об'єктах на території Росії. Він не напав на Польщу, яка стала головним вузлом для постачання зброї до України. Він не відреагував на те, що Фінляндія та Швеція вирішили вступити до НАТО, хоча це означає більше військ Альянсу на кордоні Росії.

Це цілком вписується в історію Путіна. Він – класичний хуліган, який задирає слабших жертв (Грузія, Україна, сирійські повстанці), уникаючи при цьому прямої конфронтації із сильнішими (США, НАТО). Путін досить раціональний, щоб зрозуміти, що якщо його війська постали перед такими труднощами в Україні, то у війні з Атлантичним альянсом у них не буде жодних шансів.

Сполучені Штати не поступаються Росії в ядерних силах і значно перевершують її у звичайному озброєнні. Байден перебуває в набагато сильнішій позиції, ніж Путін, але він поводиться так, ніби він слабший. Досить дозволяти Путіну утримувати нас від того, щоб робити все можливе для допомоги Україні. Путін має боятися нас більше, ніж ми його.

Війна вже дорого обійшлася Росії: Вона втратила близько 1000 танків, і приблизно 60000 солдатів було вбито або поранено. Від російських збройних сил мало що залишиться, якщо українців буде озброєно ще більшою кількістю HIMARS та ATACMS, а також танками та винищувачами. Четверта фаза війни може виявитися вирішальною – але лише в тому разі, якщо Сполучені Штати нарешті візьмуть на себе зобов'язання допомогти Україні перемогти.

україна-сша військова допомога зброя

Знак гривні
Знак гривні