Скоротити війну. Україні слід надати 60 HIMARS, щоб змінити баланс сил – WP

Оглядач The Washington Post, письменник, викладач і воєнний історик Макс Бут пише, що замість того, щоб змиритися з нескінченною війною, Заходу слід зосередитись на її скороченні, допомігши Україні перемогти. "Тексти" наводять переклад колонки.

Уже стало буденністю, що Україна занурилася у "довгу війну", яка, за словами генерального секретаря НАТО, може тривати роками. Цей прогноз цілком може справдитися. Війна, зрештою, триває вже майже п'ять місяців і продовжує набирати обертів. Але я боюся, що так легко погоджуючись з тим, що кінця цієї війни не видно, ми можемо піддатися фаталізму та поразництву. Замість того, щоб змиритися з нескінченною війною, Заходу слід зосередитись на її скороченні, допомігши Україні перемогти.

Зрештою, довга війна, ймовірно, вигідна Росії. Економіка України цього року скоротиться на 45% через російські атаки на економічну інфраструктуру та російську блокаду чорноморського узбережжя. Росія страждає від санкцій, але очікується, що цьогоріч вона отримає більше доходів від продажу нафти та газу ($285 млрд), ніж торік. У той час як російський диктатор Путін пригнічує внутрішню опозицію, підтримка України з боку Заходу може ослабнути, якщо взимку європейцям доведеться терпіти надхмарні ціни на природний газ і якщо республіканці візьмуть під контроль хоча б одну палату Конгресу.

Зараз, звісно, не час для наративу "місія виконана" – начебто просте затягування війни є своєрідною перемогою. Прикро читати у New York Times, що анонімні чиновники адміністрації Байдена стверджують, що Сполучені Штати вже виконали чи ось-ось виконають свої "стратегічні завдання" – забезпечать виживання незалежної України, що вторгнення буде "стратегічним провалом" для Росії, що не буде "конфлікту" наддержав" і що міжнародний порядок буде зміцнено "навколо західних цінностей".

Припускати, що будь-якої з цих цілей досягнуто, вкрай передчасно. Путін не відмовився від свого злого плану поневолення України. Також вкрай цинічно звеличувати ймовірний успіх США, коли приблизно 20 відсотків України залишається під ворожою окупацією і щодня вбивають дедалі більше українців. Чи будемо ми задоволені, якщо армія військових злочинців окупує 20 відсотків території Сполучених Штатів? За моїми підрахунками, це включало б усі штати Каліфорнія, Флорида, Іллінойс, Нью-Йорк, Мічиган та Техас. Ми б не змогли жити з таким неподобством – і українці також.

На щастя, в Україні не бракує добровольців, готових боротися – і, якщо знадобиться, померти – захищаючи свою батьківщину. Чого українцям не вистачає, так це зброї та військової підготовки, які необхідні для того, щоб зупинити наступ Росії. Вони отримують і те, й інше, але не в тій кількості, яка потрібна.

Британська армія здійснила вкрай потрібну ініціативу щодо військового вишколу 10 000 українців. Інші країни мають створити власні програми, щоб кількість підготовлених новобранців можна було збільшити в геометричній прогресії та заповнити втрати воєнного часу.

Сполучені Штати та інші країни також відправляють в Україну дедалі більше важкого озброєння. Високомобільні артилерійські ракетні системи M142 (HIMARS) є особливо ефективними, дозволяючи українцям завдавати ударів по російських штабах та складах боєприпасів. Російський військовий блогер нарікає, що російські ППО не змогли зупинити ракети HIMARS, що призвело до "великих втрат в особовому складі та техніці".

Читайте також: Фото дня. Ракетні системи HIMARS у дії: гарно, швидко, точно

Це вражаючі результати з огляду на те, що Україна досі отримала лише дев'ять HIMARS. Адміністрація Байдена щойно пообіцяла надати ще чотири на додаток до дев'яти інших, обіцяних союзниками. Але українські чиновники просять набагато більше за HIMARS і хотіли б, щоб вони були оснащені ракетами більшої дальності. Майкл Г. Вікерс, колишній заступник міністра оборони, який допомагав керувати війною проти Червоної армії в Афганістані у 1980-х роках, нещодавно припустив, що Україні необхідно від 60 до 100 HIMARS або інших реактивних систем залпового вогню, щоб виграти артилерійську дуель.

Чому ми не надсилаємо більше HIMARS? Я поставив це запитання у п'ятницю високопоставленому представнику оборонного відомства США, який у відповідь вказав на всі труднощі, пов'язані з транспортуванням цих систем в Україну, навчанням достатньої кількості українців для їхньої експлуатації та забезпеченням запасними частинами для підтримки їхньої працездатності.

Читайте також: "Хімарси" ламають логістику ворога. Які склади росіян поцілили ЗСУ (КАРТА, ВІДЕО)

Все це правда. Але чому б адміністрації не оголосити просто зараз, що вона планує відправити 60 HIMARS якнайшвидше і прискорити навчання, щоб переконатися, що Україна має достатньо операторів для їхнього використання? Таке зобов'язання може змінити наземний баланс сил, дозволивши українському контрнаступу повернути втрачені землі. Просте оголошення про це підніме настрій українців та підірве моральний дух Росії.

Читайте також: Українські військові почали навчання з освоєння пускових установок HIMARS M142

Американські військові дуже гарні у досягненні тактичних цілей: якщо ви скажете солдатам чи морським піхотинцям взяти пагорб, вони зроблять усе можливе, щоб виконати наказ. Проблема в тому, що неясно, якої мети намагається досягти американська програма допомоги. Президент Байден нещодавно пообіцяв продовжувати підтримувати Україну "стільки, скільки потрібно", щоб вона "не зазнала поразки". Цього не достатньо. Нашою метою не має бути запобігання поразці України. Вона має бути спрямована на забезпечення перемоги України. Це єдиний спосіб скоротити війну і покласти край стражданням.

HIMARS артилерія військова допомога україна-сша

Знак гривні
Знак гривні