Українські видавці закликали Зеленського підписати закон про заборону розповсюдження російських книжок

Провідні українські видавці й книгорозповсюджувачі закликали президента Зеленського підписати закон про заборону розповсюдження російської видавничої продукції, ухвалений місяць тому.

Ідеться про Закон № 2309-IX, більш відомий як законопроєкт 7459.

«Не лише лінія фронту, але всі сфери соціально-економічного та культурного життя є полем бою за нашу свободу. І в першу чергу це стосується захисту від російської агресії нашого культурно-інформаційного простору, його звільнення від впливів «русского міра», – говориться у відкритому зверненні до Володимира Зеленського, оприлюдненому на Facebook-сторінках українських видавництв і книгарень.

Читайте також: Без російських книжок і “шансону”, зате з новими книгарнями — що змінять три закони, які ухвалила Рада

Автори звернення відзначають, що закон дозволить не лише перекрити імпорт нових книг з Росії й Білорусі, а й припинити поширення ввезених раніше, поставити заслін ввезенню пропагандистської антиукраїнської літератури з третіх країн, виданню творів громадян держави-агресора.

Закон не обмежує видання і поширення книг з оригінальними творами російською чи будь-якою іншою мовою, – нагадують видавці. Водночас перекладна література видаватиметься в перекладі українською, або ж мовами мов ЄС чи корінних народів України. «Ця норма ухваленого Закону надзвичайно важлива для нейтралізації спроб Росії захопити український книжковий ринок зсередини, заповнивши його через свої проксі-видавництва російськими перекладами зарубіжної літератури», – наголошують автори звернення.

На їхнє переконання, «Закон дозволяє використати історичний шанс для постання самодостатнього українського книжкового ринку, незалежного від Москви».

Читайте також: Зеленський підписав один із двох «книжкових» законів. Громадськість наполягає на підписанні обох

Підписанти відзначають, що Закон «підтримали 306 народних депутатів, жоден не голосував проти і не утримався» і нагадують главі держави, що документ лежить у нього на підписі з 20 червня, хоча Конституція відводить на підписання 15 днів.

«Відповідно до частини третьої статті 94 Конституції України не підписаний упродовж 15 днів Закон «вважається схваленим Президентом України й має бути підписаний та офіційно оприлюднений», – нагадують українські видавці.

Автори звернення закликають Володимира Зеленського «підтримати прагнення українського суспільства, одностайне рішення Верховної Ради, рекомендацію Кабінету Міністрів і відповідно до вимог Конституції України підписати Закон України № 2309-IX».

Читайте також: Закон про підтримку українського книжкового ринку набув чинності: що зміниться

Звернення підписали керівники видавництв «Фоліо» – Олександр Красовицький, «Лабораторія» – Антон Мартинов, «А-ба-ба-га-ла-ма-га» – Іван Малкович, «Віват» – Юлія Орлова, Видавництва Старого Лева – Мар’яна Савка, а також директори найбільших книготорговельних мереж «Книгаря "Є"» – Юлія Шаволіна і Yakaboo.ua – Іван Богдан.

зеленський книговидання книжковий ринок закон

Знак гривні
Знак гривні