Зеленський підписав один із двох «книжкових» законів. Громадськість наполягає на підписанні обох

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (проєкт №6287).

Це один із двох «книжкових» законів, підписання яких вимагали українські письменники, видавці й громадські активісти. Відповідно до цього закону, держава з 2023 року компенсуватиме видатки на оренду книгарень, що продають книжки українською мовою, а також надаватиме сертифікати вартістю близько 800 гривень на купівлю українських книжок на кожну новонароджену дитину і кожну дитину, якій виповнюється 14 років.

Докладніше про ці закони читайте у нашій статті тут.

Водночас усе більше публічних діячів та громадських об’єднань закликають Президента України підписати й інший «книжковий» Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

Зокрема, свої звернення оприлюднили Коаліція «Реанімаційний пакет реформ» (РПР), а також Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів. У РПР назвали спроби перешкоджати набуттю чинності цим законом «неприйнятними та спрямованими проти української культури й національної безпеки».

За документ, внесений 51 депутатом з усіх фракцій, зокрема головою Верховної Ради і його заступниками, 19 червня проголосувало 306 депутатів, ніхто не голосував проти й не утримався.

Ухвалений закон забороняє імпорт книг з Росії та Білорусі, видання творів авторства громадян РФ, а також перекладів іншомовних творів на російську мову замість української, ввезення в Україну видань антиукраїнського змісту.

Його підписанню протидіє міністр культури Олександр Ткаченко, який раніше офіційно підтримував цей Закон як до, так і після ухвалення, але раптово змінив позицію.

Оскільки закон надійшов на підпис президенту 20 червня, 15-денний строк, упродовж якого Конституція дає президенту можливість повернути закон, скориставшись правом вето, вже минув.

Відповідно до частини 3 статті 94 Конституції України «У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

зеленський законопроєкт книжки

Знак гривні
Знак гривні