Війна триватиме до пів року. Потім – заморожений конфлікт, – екскомандувач силами НАТО

Колишній верховний головнокомандувач союзних військ НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс спрогнозував, коли може закінчитися російсько-українська війна.

Про це повідомляє Insider.

Джеймс Ставрідіс заявив у неділю, що активна фаза війна між Росією та Україною, найпевніше, завершиться через чотири-шість місяців. Після цього все перейде у стан замороженого конфлікту за аналогією до Корейської війни.

За його словами, українська армія чинить потужний опір окупантам, а плани російського диктатора Владіміра Путіна "виявилися не надто ефективними".

"Путін здобув небагато територій у порівнянні з тим, з чого починав конфлікт, – зазначив Ставрідіс. – Я бачу, що це буде подібно до кінця Корейської війни – тобто до перемир'я, мілітаризованої зони між двома сторонами, ворожості, що триває, свого роду замороженого конфлікту. На це варто чекати в період від чотирьох до шести місяців. Жодна зі сторін не зможе витримати набагато довше".

Видання Insider нагадує, що Корейська війна велася між Північною та Південною Кореєю у період з 1950 до 1953 рік, коли тодішній Радянський Союз підтримував першу, а Сполучені Штати – другу. Конфлікт припинився перемир'ям у липні 1953 року, внаслідок якого було створено демілітаризовану зону. Однак, оскільки в наступні роки не було підписано офіційний мирний договір, формально дві країни досі перебувають у стані війни.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков спрогнозував, що закінчення війни до кінця 2022 року цілком можливе, якщо партнери України будуть продовжувати їй допомагати. "Навіть з військової точки зору це абсолютно реалістичний план – звільнення щонайменше наших територій станом на 23 лютого 2022 року", – сказав Резніков.

НАТО перемир'я російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні