Пік втрат був у травні, зараз ситуація суттєво змінилася – Резніков

Найбільший пік втрат українських військових був у травні. Тоді перевага ворога була найбільшою, особливо на донбаському напрямку.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю BBC.

Резніков розповів, що на піку українських втрат, у травні, російські військові використовували до тисячі артилерійських снарядів на годину. "Це був шалений тиск, а у нас не було можливості їм відповідати: у нас не було стільки патронів. У травні дійсно до ста хлопців, на жаль, гинули, і до 300-400 були поранені", – заявив він.

Міністр додав, що після того, як в Україну прибули гаубиці М777, М109, "Цезарі", Panzerhaubitze, ситуація почала суттєво змінюватися. Він наголосив, що після постачання західного озброєння контрбатарейна боротьба відразу знизила інтенсивність вогню.

"А як приїхали всім відомі HIMARS – то, ви знаєте, коли ми точно, дуже чітко попадаємо у їхні склади й командні центри, – це починає змінювати картину бою дуже суттєво. І я маю надію на додаткові HIMARS, додаткові М-270 MLRS, які вже три заїхали і будуть ще від наших партнерів", – сказав Резніков.

Міністр повідомив, що у нього є дані щодо українських втрат у війні проти Росії. "У мене є дані, але я не можу оприлюднити їх, щоб не дарувати ворогові деталі. Можу сказати, що вони значно відрізняються від величезних втрат ворога", – підкреслив він.

293992427_362794952700256_7843373002545536525_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Очільник Міноборони також розповів, що у питанні постачання зброї від західних партнерів є два види озброєнь, про які ще немає домовленості.

"Є дві речі, за які я ще борюся, – це сучасні танки й літаки. Поки що ми не пробили цей момент. Але я переконаний, нам і це вдасться. Для мене сьогодні відповідь "це неможливо" означає, що це можливо, тільки в майбутньому.

І будуть літаки. Питання які. Бо якщо хтось думає, що літаки F-16 – це рішення, то вони глибоко помиляються. Наші аеродроми не готові для F-16, там є нюанси. Тому, можливо, нам потрібні інші літаки. Не тільки F-16 хороші. Є інші літаки сучасного стандарту. Наприклад, Gripen шведського виробництва", – зауважив міністр.

Читайте також: Нова оперативна стратегія, більше зброї, розвиток власних ППО/ПРО та звільнення Півдня: Резніков назвав нагальні завдання

Олексій Резніков спрогнозував, що закінчення війни до кінця 2022 року цілком можливе, якщо партнери України будуть продовжувати їй допомагати. "Тому зараз важливо, щоб ми синхронізували наші плани на контрнаступ з їхньою допомогою не тільки зброєю, а й продовженням ще більш серйозних санкцій (проти Росії). Це серйозний загальносвітовий проєкт", – сказав голова МОУ.

"Навіть з військової точки зору це абсолютно реалістичний план – звільнення щонайменше наших територій станом на 23 лютого 2022 року", – резюмував Резніков.

резніков зсу зброя міноборони

Знак гривні
Знак гривні