TikTok нишком змінив політику і збирає персональні дані по голосу й обличчю, у США думають над його забороною

TikTok, один із найбільш завантажуваних застосунків 2021 року, вирішив нишком оновити свою політику конфіденційності, щоб зібрати голосову та візуальну біометричну інформацію.

Популярний застосунок, що належить китайській компанії інтернет-технології ByteDance, додав новий розділ у свою політику конфіденційності під назвою «Зображення та аудіоінформація», пише Panda.

Завдяки цьому сміливому кроку компанія з Пекіна тепер може автоматично збирати нові типи біометричних даних. (ідентифікатори обличчя і голосу). Відповідно до оновленої політики конфіденційності ці дані будуть використовуватися для операцій, не пов'язаних з ідентифікацією особистості, як-от включення спеціальних відеоефектів, модерація контенту, демографічна класифікація та рекламні рекомендації.

Порушення політики конфіденційності не є чимось незвичним для TikTok. На початку цього року компанія ByteDance погодилася виплатити 92 мільйони доларів, врегулювавши колективний позов за недотримання Закону про конфіденційність біометричної інформації штату Іллінойс. TikTok взяв на себе відповідальність за передачу зібраної особистої інформації третім особам, які розташовані по всьому світу, включно з Китаєм.

Ще одне побоювання, яке нависло над ByteDance, полягає в тому, що керівна комуністична партія Китаю може одного разу змусити компанію поділитися такою біометричною інформацією з урядом. Сто мільйонів американців, які користуються застосунком раз на місяць, будуть не в захваті, дізнавшись, що ці дані можуть бути використані в зловісних цілях, таких як повторна ідентифікація особи без її згоди або стеження іноземного уряду.

Та уряд США уже думає над цією проблемою. Американський регулятор зв'язку хоче видалити TikTok з магазинів застосунків через побоювання з приводу щодо безпеки даних, пов'язаних з китайською компанією, пише CBC.

Брендан Карр, член Федеральної комісії зі зв'язку (FCC), написав листа керівникам компаній Apple та Google, попередивши їх про те, що TikTok не відповідає вимогам їхньої політики магазинів застосунків.

"TikTok – це не те, чим він здається на перший погляд. Це не просто програма для обміну смішними відео чи мемами. Це вовк в овечій шкурі, – зазначив Карр у листі. – За своєю суттю TikTok функціонує як складний інструмент стеження, який збирає величезну кількість особистих та конфіденційних даних".

У листі Карр перераховує численні випадки, коли компанія порушувала різні закони про конфіденційність та безпеку даних по всьому світу. Він просить Google та Apple видалити можливість використання програми на своїх телефонах. Якщо вони відмовляться зробити це до 8 липня, він вимагатиме від них відповіді з поясненням.

Лист надійшов після того, як американське видання Buzzfeed повідомило, що дані американських користувачів неодноразово потрапляли в руки організацій з Китаю. Згодом TikTok оголосив, що планує "видалити приватні дані американських користувачів із наших власних центрів обробки даних та повністю перейти на хмарні сервери Oracle, розташовані в США".

Джон Забіук, голова програми з кібербезпеки у Технологічному інституті Північної Альберти, каже, що переїзд серверів до США може здатися простим рішенням, але воно не розв'язує проблеми.

"Проблема в тому, хто, як і раніше, має доступ до цих даних? Це все ще TikTok", – сказав він в інтерв'ю CBC, зазначивши, що якщо компанія має доступ до даних, то можна припустити, що і китайський уряд теж.

Це не вперше, коли компанія потрапляє під приціл у США через свої зв'язки з китайським урядом. Колишній президент США Дональд Трамп неодноразово виступав проти компанії і навіть намагався заборонити її діяльність своїм указом. Адміністрація нового президента Джо Байдена наказала здійснити перевірку програми щодо її загрози національній безпеці США.

Поки перевірка триває, і якщо її результати підтвердять загрозу нацбезпеці, TikTok у США можуть заборонити.

У 2020 році це вже зробила Індія з міркувань національної безпеки. Австралія зараз теж розглядає можливість зробити те саме.

За словами Забіука, якщо США введуть заборону на TikTok, Канада, найпевніше, теж наслідуватиме їхній приклад.

Китай TikTok безпека даних сша шпигунство

Знак гривні
Знак гривні