Том Купер: «великий наступ» росіян на північ від Харкова захлинувся

Австрійський військовий аналітик, експерт із застосування бойової авіації Томас Купер уважно стежить за воєнними діями в Україні від самого початку вторгнення Росії. Публікуємо головні тези його чергового аналізу про війну в Україні.

Аналіз опубліковано 20 червня.

ПОВІТРЯ

Оскільки ПКС РФ зазнали нових втрат, росіяни повідомили, що збили кілька українських бомбардувальників. Наприклад: Мі-8, збитий у Широківському районі, МіГ-29 та Су-24, знищені на авіабазі у Вознесенську тощо… Власне, їх було пошкоджено ще на початку війни: Вознесенськ надто близько до лінії фронту, щоб українці могли використовувати його для постійного базування бойових літаків.

Харків… Здається, росіяни щодня між 23:00 та 24:00 десь із-під Бєлґорода запускають по Харкову від двох до шести «Іскандерів». Ціляться переважно по північних передмістях.

Протягом минулих 2–3 днів літаки Су-34 ПКС завдали багатьох ударів керованими ракетами Х-29, передусім по цілях у районі Бахмута. 18 червня українська ППО збила російську ракету над Краматорськом.

289630774_10160314757938746_7377133450275126392_n.jpg

Момент знищення російської ракети над Краматорськом

Вчора «вишестоящі органи» в Москві повідомили про знищення українського військового підрозділу в Широкій Дачі біля Кривого Рогу: буцімто знищили понад 300 українських вояків, зокрема «50 генералів» [і джедая Люка Скайвокера — перекл.]. Але станом на сьогоднішній ранок вдалося підтвердити тільки пожежу на нафтобазі біля Дніпра — після удару трьома ракетами Х-22 18 червня. Один пожежник загинув, 13 людей поранено. Насамкінець, від 6 до 8 ракет прилетіли по неробочому нафтопереробному заводу в Кременчуку Полтавської області, а ще дві влучили в комплекс місцевої теплоелектростанції: наскільки мені відомо, повідомлень про постраждалих чи значні ушкодження тут не було.

18 червня 72-га механізована бригада за допомогою ПЗРК «Ігла» збила над Світлодарськом Су-25, яким керував один із вагнерівців. Пілот, Андрей Владіміровіч Фєдорчуков, катапультувався, травмувався і був узятий в полон. До речі, на літаку було встановлено навігатор Garmin GPS: здається, точність російської системи ГЛОНАСС настільки бездоганна, що ніхто на Росії не наважується нею користуватися… Схожа ситуація в росіян зі зв’язком: замість власних радіостанцій «Азарт» (вартість однієї — 250.000 рублів), пілоти ПКС використовують китайські Baofeng, переговори якими перехоплює українська радіорозвідка…

І так, попри численні заяви, якими росіяни намагаються це заперечити, українські літаки Су-25 і далі працюють над фронтами Донбасу, як бачимо з кадрів відео, на якому знято лідера пари. Вчора були повідомлення про те, що вони навіть влаштували повітряний бій із російськими бомбардувальниками. На жаль, жодних деталей немає.

289636197_10160314757968746_3142465068193532623_n.jpg

Кадр з відео

БИТВА ЗА ДОНБАС

«Великий наступ» росіян на північ від Харкова захлинувся. Так, українці втратили Тернову та Рубіжне на північному сході, проте вже увечері 16 червня вони повернулися й контратакували в напрямку Козачої Лопані та Липців, а 17 червня або українські «Точки», або артилерія завдали удару по штабу 20-ої загальновійськової армії рф.

Відтоді українці приступили до повернення Тернової та Рубіжного. Ба більше, видається, що український гарнізон у Берестовому – на східному боці Сіверського Дінця – протримався упродовж усього російського наступу.

Ізюм… Українська контратака на захід від міста триває – хоч і дуже, дуже повільно. Поміж іншим, вона спонукала Путіна, Дворнікова та Жидка відтягти на цей напрямок рештки резервів зі Слов’янська та Сєверодонецька. А 16-17 червня ЗСУ звільнили те, що залишилося від Дмитрівки та Придонецького. Долина та Богородичне все ще тримаються, проте їх регулярно поливає вогнем російська артилерія.

Сєверодонецьк… ті західні експерти, що говорили про «неминучий колапс українських сил» (малося на увазі всіх і всюди), тепер торочать про «неминучий колапс українських сил у районі Сєверодонецька». Вони так само не розуміють, нащо українцям взагалі захищати той виступ… Зрозуміло, що Сєверодонецьк та найближчий до нього Лисичанськ постійно обстрілює російська артилерія, а після артпідготовки одразу з кількох напрямків починається наступ піхоти. Українські сили тримаються там добре, хоча, здається, втратили Метьолкіне.

Попасна дуга... Після чотирьох днів жорстоких атак росіяни знову взяли Врубівку. Станом на сьогодні вранці їхнє просування на південь від дуги (район Світлодарська; див. мої попередні повідомлення), схоже, стримали. 17 червня у Новолуганському, на старій лінії розмежування, були залишені останні позиції, які досі займали українці.

За останні кілька днів українські частини посилили бомбардування залізничної системи міста Донецька, що призвело до влучання по кількох складах боєприпасів. Звісно, це миттєво спонукало не лише сепаратистів, а й усіляких їхніх «лівих друзів» на Заході (тих, що не можуть припинити скаржитися на «укронацистів з Азова», тобто використовують це для виправдання Путіна) звинуватити «укронацистів, які навмисне обстріляли мирне населення Донецька». Тут потрібно пам’ятати, що обстріл, про який ідеться, а більша його частина здійснена за допомогою 155-міліметрових самохідних гаубиць «Цезар», які були надані Францією, був націлений на залізничну мережу міста.

Читайте також: Том Купер: Армія РФ не навчена воювати вночі й не любить нічні зіткнення

Згодом, 16 червня, як уже повідомлялося, українці застосували щонайменше одну, однак найімовірніше, три-чотири балістичні ракети «Точка» для прямого ураження головного складу боєприпасів 2-го армійського корпусу в Красному Лучі, що був розташований у приміщенні за межами місцевої залізничної станції, через влучання воно вибухнуло і зайнялась неконтрольована пожежа. Тепер, оскільки детонація підірвала досить великий запас ракет С-8 (для блоків Б-8М, які використовуються, наприклад, на Ка-52, Мі-28 і Су-25), розкидавши їх по всій околиці, і, оскільки ця ж територія часто використовується як маршрут входу для авіаударів ПКС, багато хто почав стверджувати, що насправді відбувся авіаудар з боку українців. Мені шкода, але це не так.

Будьте певні, це не єдине подібне потрапляння. Зокрема, під час тієї самої атаки інша «Точка» ударила по вокзалу, спричинивши щонайменше одну пожежу. Одразу після цього росіяни кинулися переміщувати всі поставлені там потяги: напевне, вони були повні «молока для дітей» чи чогось такого...

Далі українці влучили в приміщення поруч з «Донбас Ареною», що також використовувалося як склад боєприпасів і це спричинило чергову пожежу. Також учора українці завдали удару по штабу 1-го армійського корпусу в Донецьку (по суті, це штаб «народної міліції днр», тобто підтримуваних Росією «збройних сил» так званої «донецької народної республіки»). Загалом через усе це краєвиди Донецька останні два дні виглядають приблизно так, як на фото.

289551412_10160314757908746_7964542279588970416_n.jpg

Донецьк після обстрілів

ПІВДЕНЬ

Українці наступають по всій лінії фронту і зараз долають першу лінію російських укріплень. Як я вже писав раніше (кілька тижнів тому), дві лінії таких укріплень звели за минулі кілька місяців. Їхні центри — «укріплені поселення»: кожне село щільно замінували, побудували там траншеї, бункери та інші фортифікації (часто з бетону, цегли й навіть тракторних шин — «трофеїв» із розграбованих будинків). Одне з таких поселень — Киселівка. Українці вже увійшли в село, але взяти його не змогли; іще одне — Миролюбівка, а третє — Станіслав (на півдні). Тим часом Солдатське і Правдиве звільнили повністю.
15 червня українці влучили в російський склад боєприпасів у Новій Каховці, а
вчора ЗСУ повідомили про ще один знищений склад у тому самому місті.

289650639_10160314757923746_4141284600204141140_n.jpg

Знищення одного зі складів армії рф на півдні

ДОДАТОК: НАЦИСТИ В РОСІЇ

...Кілька днів тому мене раптом почали... критикувати... деякі горді «ліві»: вони пояснювали мені, мовляв, «українські нацики свідомо обстрілюють мирних людей у Донецьку». Коли я спробував розповісти їм про російських нацистів і
попросив перевірити, які саме місця обстрілюють у Донецьку (а всі вони — неподалік від залізниці), дискусія «несподівано обірвалася».

Ой-ой, схоже, я наступив комусь на мозоль.

Тепер мені ліньки, та й часу немає шукати, куди саме в Донецьку влучили українські 155-міліметрові снаряди; але є інші люди, які стежать за активністю російських нацистів. Ось кілька статей про них (тут, тут, тут і тут).

Додаю кілька фотографій «невпливових» людей, наприклад, командира «вагнера» Дмітрія Уткіна з його татуюваннями, а ще – російського солдата, який потрапив у полон в Україні тощо...

...о, мало не забув: звісно, я визнаю, що перетворився на запеклого пропагандиста, мене підкупили НАТО, ЦРУ, Моссад, арабська розвідка й імперіалісти, і всі вони дали мені завдання: поширюй такі «фейкові новини»! (Скажіть мені вже хто-небудь нарешті, на які банківські рахунки мені падають їхні мільйони...)

З оригіналом можна ознайомитись за цим посиланням, а повний переклад розміщено на фейсбук-сторінці Ростислава Семківа.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні