Через гостру потребу в західній артилерії Пентагон прискорює навчання для українських військових – NYT

Захід уже майже вичерпав запаси артилерії та іншого озброєння радянського зразка, яке можна було поставити Україні, через що Пентагон та інші відповідальні відомства прискорюють навчання наших військових для роботи із сучаснішою західною технікою. Про це йдеться у статті The New York Times.

Журналісти нагадують, що нестача боєприпасів та артилерійського озброєння є однією із ключових проблем на фронті для України сьогодні. Співвідношення випущених росіянами та нашими військовими снарядів на окремих ділянках може досягати 10 до 1. При цьому снаряди радянського зразка – як і техніку – уже привезли звідусіль, звідки могли. Західних же зразків гармат 155 мм калібру, як відзначали в Міноборони, на фронті уже більше, ніж радянських, для них також потрібно більше боєприпасів.

«Представники Пентагону кажуть, що вони вичерпали всі зусилля, щоб знайти наявну радянську та російську зброю та боєприпаси для використання українськими військами після місяців обмінів із союзниками, які все ще використовували старі системи. Високопоставлений американський військовий чиновник визнав, що «колодязь висох», і сказав, що Україні, ймовірно, доведеться залежати від західних систем боєприпасів для захисту від Росії на Сході», – йдеться в статті.

«Але це означає прискорення навчання українських військових на нових системах, сказав чиновник. Це може зайняти деякий час. Офіційні особи Пентагону різко скоротили час для навчання українських військових у порівнянні з тим, що витрачають американські війська, перш ніж оголосити, що вони володіють деякими системами озброєння», – додають автори.

Те, що в Україні не вистачає боєприпасів, навряд чи було секретом. Українські чиновники повідомили про проблему кілька місяців тому. На передовій, стривожені командири спостерігали, як запаси зменшуються прямо посеред бою. Солдати кажуть, що прохання про артилерійську підтримку можуть залишатися без відповіді через відсутність снарядів, пише видання.

Автори також нагадують, що ще до вторгнення українські склади боєприпасів були мішенню для диверсантів, які регулярно вибухали, як гігантські, смертельно небезпечні феєрверки. У багатьох випадках звинувачували шпигунів або дрони, які скидають запальні пристрої. У період з 2015 по 2019 рік в Україні було підірвано шість складів боєприпасів, знищено близько 210 тис. тонн боєприпасів, або втричі більше, ніж витратила українська армія за той же період часу на боротьбу з підтримуваними Росією сепаратистами.

Оскільки артилерійських снарядів не вистачає, українські війська скоригували свою тактику, щоб компенсувати відсутність артилерійської підтримки. Наприклад, у п’ятницю танковий підрозділ на Донбасі використовував український танк Т-64БВ більше як артилерійський, ніж основний бойовий танк. Замість того, щоб атакувати цілі напряму, танк проїхав кілька кілометрів до фронту, розташувався в лісі й кидав снаряди по російських позиціях, а український офіцер коригував його по радіо та за допомогою дрона над головою — процедура, яка зазвичай використовується з мінометами або гаубицями.

війна пентагон артилерія навчання зброя

Знак гривні
Знак гривні