На Донбасі є ризик оточення 4-х бригад. Розбір ситуації

Osint-аналітик John Helin опублікував карту у Twitter з поясненнями щодо поточної ситуації на луганській ділянці фронту й проаналізував можливі варіанти розгортання подій:

FTiy7MCWAAA4djx1.jpg

"На карті вище я позначив приблизне просування Росії та українські позиції на цей момент. Я також окреслив два основних маршрути з Бахмута в Лисичанськ. Т1302 через Соледар і Берестове, і Т0513 через Сіверськ.

Як уже говорилося раніше, це ставить українців у невигідне становище, і, за чутками, українці припинили посилювати війська, що борються у цьому секторі, скоротивши втрати та відступивши на захищенішу лінію.

Про це свідчить і швидкий відхід українців зі Світлодарська, де вони намагалися підірвати греблю позаду себе, і майже таке саме швидке просування російських сил на північ.

З огляду на те, що T1302 перерізаний, а російські війська, вочевидь, міцно утримують височину, T0513 також під загрозою. Місцевість між розрізом на північ від Соледара та Т0513 дуже плоска та відкрита, що робить її легкою для російських механізованих військ.

Якщо обидві дороги буде перерізано, є ризик того, що, за деякими даними, до чотирьох українських бригад будуть відрізані від решти й опинитися в оточенні (одна бригада це 3–5 тис. військових, – "Тексти"). Проте місцевість тут також працює проти росіян. На відкритій місцевості російським військам необхідно захоплювати села, щоб знайти укриття для своїх військ, і іноді здається, що захоплення навіть невеликих поселень для росіян – це як випити дьогтю.

Російський прорив під Попасною та відхід українських військ дає їм купу більш-менш поганих варіантів. Відхід з лінії Сіверського Дінця означає, що Україна втрачає доступ до найкращої природної оборонної лінії на схід від Дніпра. Трикутник Сіверськ – Бахмут – Берестове є плоским, а річка Бахмутка не дуже обороноздатна, оскільки є досить вузькою і протікає на відкритій місцевості.

Наступною придатною для оборони ділянкою місцевості є височина на схід від Краматорська та Слов'янська, але відступ на таку відстань означав би відмову від великої території.

Проте ЗСУ не бажають здавати позиції, тому можливо, що вони спробують утримати річку Бахмутку, хоча евакуація військ цими дорогами утруднена. Вони вже перебувають під артилерійським вогнем, і T0513 виявиться дуже близько до фронту.

У цьому випадку, однак, позиція в Сіверську була б дещо вразливою, оскільки місцевість на захід від міста дуже відкрита, і вона, по суті, була б оточена артилерією як з напрямку Лимана, так і з напрямку Попасної.

Найгіршим сценарієм тут, звичайно, є прорив російських військ до Т0513 та повне відсічення Сіверська від Бахмута. В цьому разі, хоч це й малоймовірно, ЗСУ фактично будуть змушені відступити на пагорби на схід від Краматорська".

FTjFy2TWAAAWqZR1.jpg

"З цієї позиції легко зрозуміти, як будуватиметься українська оборона. Навіть якщо українські війська не матимуть Сіверського Дінця між ними та росіянами, у них залишиться безліч невеликих річок і пагорбів, до яких можна відступити, захищаючи важливі перехрестя", – зазначає John Helin.

Про складну ситуацію повідомляє і Юрій Бутусов, який перебуває на передовій:

"Російські війська вчора вийшли на трасу Бахмут – Лисичанськ у районі сіл Нагірне та Білогорівка (це друга Білогорівка, село на трасі, на відміну від Білогорівки на березі Сіверського Дінця). Траса перекрита.

Другий день у цьому районі йдуть бої. Всього сім діб ворог намагається прорвати нашу оборону та перехопити трасу. Противник прагне закріпитись та розширити зону прориву. Якщо противник зможе закріпитись, це буде означати оперативне оточення наших військ у районах Сєверодонецька та Лисичанська", – зазначив журналіст.

За словами Бутусова, оточення буде неповним – але залишиться тільки один другорядний шлях.

FTl128RXsAAKmeq1.jpg

"Ситуацію усі бачать, звичайно. Це не має стати другим Маріуполем. Тому я зараз у районі Сєверодонецька, з нашими військами, я не сумніваюсь, що має бути зроблено все належне, щоб розгромити противника в цьому районі.

Наші війська у Сєверодонецьку та Лисичанську утримають позиції, усі спроби добових атак на Сєверодонецьк відбито з великими втратами для російських військ. Наші воїни не збираються здавати Луганщину. Загроза з тилу не може не викликати занепокоєння, про це треба говорити, щоб показати розуміння обстановки та вжиття заходів. Підстав для паніки нема – це війна, і результат залежить від нашої ініціативи та компетентного командування більше, ніж від дій противника. Тому потрібні розсудливі дії, потрібне підсилення. Ми не жертви, у нас є сили та засоби, є воля, і є прагнення перемогти", – підсумував Бутусов.

Водночас очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай, повідомив, що інформація про те, що окупанти нібито відрізали "дорогу життя" не відповідає дійсності, інформує Цензор.НЕТ.

"Луганщина НЕ відрізана! Траса "Лисичанськ-Бахмут" НЕ перекрита. Доступ до Лисичанська та Сєвєродонецька є. Пообіді ЗМІ почали поширювати новину про те, що окупанти нібито відрізали "дорогу життя". Це не відповідає дійсності. Дорога прострілюється, але ми сьогодні вже змогли завезти гумвантажі. Станом на 13 годину пересування дорогою можливе", – наголосив він.

битва за донбас війна фронт луганщина хід війни

Знак гривні
Знак гривні